Politika

HRVATSKI PREDSEDNIK PODIGAO BURU IZJAVAMA: Pričao o Kosovu, Ukrajini i Rusiji, stigle reakcije

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Hrvatski predsednik Zoran Milanović pričao je o Kosovu i Metohiji i Ukrajini, njegove izjave izazvale burne reakcije.

Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izazvao je buru reakcija izjavom o Kosovu i Metohiji. Milanović je rekao da je Kosovo oteto od Srbije i da je Hrvatska igrala ključnu ulogu u tom procesu, koji je postavio predsedan za buduće slučajeve, a komentarisao je i rat u Ukrajini.

"Kosovo je oduzeto Srbiji, od strane nas i međunarodne zajednice. Ko je to uradio, ako nismo mi? Da li smo priznali Kosovo? Jesmo. To nije anektiranje, već eksproprijacija. Kada je urađeno tada bez volje zemlje kojoj je pripadalo, bilo je samo pitanje vremena kada će Rusija ili neko drugi uraditi isto. Preispitujemo ceo koncept, u kojem neko misli da na to ima pravo. Isto je i sa Krimom, on više nikada neće biti ukrajinski", rekao je Milanović.

Komentarišući rat u Ukrajini, kazao je da bi prednost dao mirovnim pregovorima, umesto vojnoj pomoći zbog ruske invazije.

"Ulazimo dublje i dublje u konflikt sa supersilom. Znate kako oni završavaju rat? Nuklearnim oružjem. Rusija ne može da bude pobeđena na konvencionalan način, ludost je misliti da može. Pitanje je samo koliko ćemo pomoći Ukrajini, jer ovo nije pomoć već mučenje. Trebalo je da budu primorani da sednu za pregovarački sto", rekao je Milanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kratko je prokomentarisao Milanovićevu izjavu o Kosovu.

"Video sam je samo u jednoj rečenici, a voleo bih da je celu pogledam i to ću učiniti s pažnjom", rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić oglasio se saopštenjem i rekao da je Milanovićeva izjava istinita.

"Na Kosovu i Metohiji srušen je međunarodni poredak u kojem je suverenost država nedodirljiva, a granice nepromenljive. Ne ulazim u to da li Milanović ima unutrašnje političke razloge da ovako govori o Srbiji i Kosovu i Metohiji, ali je to stav šefa države članice EU i NATO, koji pozdravljam kao principijalan u pravcu poštovanja međunarodnog prava", rekao je on.

Saborska zastupnica u Hrvatskoj, Ermina Lekaj Prljaskaj, reagovala je na Milanovićevu izjavu i podsetila predsednika da je Hrvatska 2008. bila među prvim zemljama koje su priznale Kosovo.

"Hrvatska je bila među prvima koja je priznala nezavisnost Kosova i ustanovila diplomatske i političke odnose zasnovane na partnerstvu, saradnji i negovanju evropskih vrednosti. Takođe, Hrvatska snažno podržava napore Kosova u evroatlantskim integracijama i jačanju pozicije u jugoistočnoj Evropi. Dok je Kosovo bilo deo Jugoslavije, bilo je Autonomna socijalistička provincija, ustavni element federacije i predstavnik Kosova, Sinan Hasani, obavljao je nominalnu dužnost čelnika države", rekla je ona.

Milanovićevu izjavu o Rusiji i Ukrajini prokomentarisao je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, Oleg Nikolenko.

"Smatramo neprihvatljivim izjave predsednika Hrvatske, koje su zapravo dovele u sumnju teritorijalni integritet Ukrajine. Milanović veruje da Krim više nikada neće biti Ukrajina i upozorava da se ne treba sukobljavati sa Rusijom jer ima nuklearno oružje. Pitam se da li bi Zoran Milanović, sa takvom retorikom, mogao da postane predsednik Hrvatske devedesetih godina prošlog veka, kada se zemlja borila za očuvanje svoje državnosti? Sumnjam da bi njegovi birači pristali da zažmure pred okupacijom dela teritorije svoje zemlje", zaključio je Nikolenko.

(EURACTIV.rs)