Politika

KIM DŽONG UN SMENIO VOJNI VRH: Zemlja se sprema za rat, dok Južna Koreja najavljuje vežbe civilne odbrane

Autor Aleksandra Vrbica

"Potpuna priprema za rat" bila je glavna tačka dnevnog reda sastanka Kim Džong Una i vojnog rukovodstva Severne Koreje.

Izvor: EPA-EFE/KCNA

Severnokorejski lider Kim Džong Un otpustio je svog najvišeg generala usred rekonstrukcije vojnog rukovodstva zemlje i želi da se njegova vojska "snabde za rat", javili su državni mediji u četvrtak.

General Pak Su Il je razrešen dužnosti načelnika Generalštaba, a vicemaršal Ri Jong Gil je postavljen na njegovo mesto, navodi državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA). Drugi "vodeći komandanti" su otpušteni, premešteni ili imenovani tokom sastanka Centralne vojne komisije u sredu, izvestila je KCNA, ne ulazeći u detalje.

Severna Koreja redovno menja svoje vojno rukovodstvo. Neki vojni lideri se kasnije ponovo pojavljuju na različitim pozicijama, dok drugi nestaju iz javnosti. I karijera novog generala Rija to odražava, kažu analitičari (Ri je preuzeo posao koji je drugi po vojnoj hijerarhiji Severne Koreje 31. decembra).

"Ri Jong Gil je dugogodišnji član vojne elite Severne Koreje, koji je pre nego što je stigao do vrha, iskusio uspone i padove tokom svoje karijere. Pre sedam godina čak se pričalo da je pogubljen nakon kadrovske rekonstrukcije", rekao je Lif-Erik Izli, profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Evha u Seulu.

Čeong Seong-čang, viši analitičar privatnog istraživačkog centra Instituta Sejong u blizini Seula, rekao je da iza Kimove vojne rekonstrukcije možda postoji niz razloga i da to nije nužno kazneno.

"Pošto je Kim Džong Un često unapređivao, spuštao i otpuštao rukovodioce u skladu sa njihovim sposobnostima da obavljaju dužnosti, za otpuštanje rukovodilaca se oni mogu smatrati odgovornim, ali ne bi trebalo na to gledati kao na kaznu", rekao je Čeong.

Izli je rekao da severnokorejski lider možda jednostavno pokušava da osigura da niko ispod njega ne postane previše moćan.

"Kim Džong Un često menja rukovodeća mesta ispod sebe kako bi sprečio pojavu u Severnoj Koreji bilo koga poput Jevgenija Prigožina, koji je osporio autoritet ruskog predsednika Vladimira Putina nakon što je stekao ličnu kontrolu nad finansijskom imovinom i lojalnost među oružanim snagama", rekao je Izli.

Izvor: EPA-EFE/KCNA

"Teška vojna situacija"

Potres u vojnom rukovodstvu pomenut je tek pred kraj izveštaja KCNA, koji se više fokusirao na ono za šta je rečeno da je "važno pitanje kako bi se vojska temeljnije opremmila za rat s obzirom na tešku političku i vojnu situaciju koja preovladava na Korejskom poluostrvu".

Južna Koreja i njen glavni saveznik, Sjedinjene Američke Države, nisu pomenute u izveštaju. Međutim, izgleda da se na njih odnosi ova izjava, jer se na sastanku navelo da su "analizirani vojni potezi glavnih krivaca pogoršane situacije" na poluostrvu.

"Potpuna priprema za rat" bila je glavna tačka dnevnog reda sastanka, navodi se u izveštaju KCNA.

"Sadašnja situacija, u kojoj neprijateljske snage postaju sve otvorenije u svojoj bezobzirnoj vojnoj konfrontaciji sa DNRK, (Demokratska Narodna Republika Koreja) zahteva od njene armije da ima pozitivniju, proaktivniju i nadmoćniju volju i temeljnu i savršenu vojnu spremnost za rat", napisano je.

Severna Koreja je ovog leta pojačala vojnu retoriku, preteći da će oboriti američke izviđačke avione i da će se osvetiti za to što je američka podmornica sa balističkim projektilima pristigla u Južnu Koreju po prvi put za poslednje četiri decenije.

Pjongjang je takođe pokazao napredak u tehnologiji balističkih projektila, testirajući prošlog meseca, kako je rekao, interkontinentalnu balističku raketu Hwasong-18 (ICBM), koja, kako sugerišu, ima sposobnost da pogodi kopno SAD.

Izvor: EPA-EFE/KCNA

To oružje je bilo među mnoštvom drugih koje je prikazano na, kako je Severna Koreja nazvala svoju paradu, "Danu pobede" prošlog meseca, komemoraciju primirja kojim su okončane borbe u Korejskom ratu pre 70 godina. Tehnički, dve Koreje ostaju u ratu jer nikada nije potpisan formalni mirovni sporazum.

Na sastanku u sredu u Pjongjangu, Kim je potpisao naređenja za ratne vežbe koje uključuju najnovije oružje u zemlji. Kim je krajem prošle nedelje obišao fabrike oružja i municije i dao "važna uputstva" u vezi sa "izgradnjom kapaciteta za serijsku proizvodnju nove municije", navodi se u izveštaju KCNA.

Usred napetosti na poluostrvu, Južna Koreja je ovog meseca objavila da će održati vežbu civilne odbrane širom zemlje 23. avgusta.

Očekuje se da će većina od 51 miliona stanovnika zemlje vežbati evakuaciju u skloništa tokom 20-minutne vežbe, za koju Seul kaže da je odgovor na "provokacije" iz Pjongjanga.

(EURACTIV.rs)