Intervju Brankice Janković

DISKRIMINACIJA STARIJIH OSOBA SVE PRISUTNIJA: EURACTIV intervju, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Autor Tamara Milošević Grbić

Srbija je na svom putu ka evropskoj zajednici donela odluku da se približi i uskladi sa zakonima EU i kroz instituciju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Uvođenjem institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Srbija se svrstala u porodicu evropskih zemalja u kojima se jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na jednakost i ravnopravnost štiti kroz institucije.

“Srbija deli sudbinu sa Evropom i po pitanjima ravnopravnosti i poštovanja ljudskih prava“, rekla je za EURACTIV poverenica za zaštitu ravopravnosti Brankica Janković i naglasila da je borba protiv diskriminacije jedno od temeljnih načela na kojima počiva Evropska unija.

Evropa se ujedinjeno bori protiv diskriminacije i Srbija ne zaostaje u toj borbi. Ono što nas čini sporijim u toj borbi je što kao društvo grešimo jer ne učimo iz sopstvenih grešaka i često donosimo odluke pod pritiskom kvazitradicionalnih mitova i legendi, a ne u skladu sa našim najboljim interesima. Grešimo i što nedovoljno dobro predstavljamo sebe u Evropi i svetu i što neke kritike koje dolaze ne prihvatamo na pravi način. Iz Evrope volimo da čujemo samo pohvale, a kada Evropska komisija u svom izveštaju kaže nešto što nam se ne dopada onda to teško prihvatamo”, smatra Poverenica.

Zakon koji reguliše ovu oblast, između ostalog zabranjuje diskriminišuće ponašanje u oblasti rada. Ipak diskriminacija je baš tu najzastupljenija. Po broju podnetih pritužbi posebno se izdvaja diskriminacija žena.
Ovom temom bavilo se i šest organizacija za prava žena na Zapadnom Balkanu. U publikaciji pod nazivom „Rodno zasnovana diskriminacija i rad na Zapadnom Balkanu“ piše da većina žena i muškaraca diskriminaciju u vezi rada i pored saznanja da je ona nezakonita ne prijavljuje često. Istaknuto je da niska svest u kombinaciji sa strahom od gubitka posla, dugim procedurama, nepoverenjem u institucije i slabim razumevanjem kako da se „dokumentuju“ takvi slučajevi mogu odvratiti ljude od prijavljivanja diskriminacije i traženja pravde. Ipak je primetan blagi napredak.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti pojasnila je da je podnošenje pritužbe u toj instituciji vrlo jednostavno i besplatno i naglasila da je rodna ravnopravnost vrednost koja podrazumeva samo odnose jednakosti.

„Deo kampanje je i Poveri se Poverenici, najveće kritika koju mi sebi dajemo je da smo najmanje prepoznati među mladim ljudima jer oni traže druge kanale komunikacije i zato smo i angažovali i influensere da nam pomognu u rasvetljavanju ovog problema“, kazala je Janković.

Mnogo je projekata kojima Evropska unija pomaže uspešniju borbu protiv diskriminacije i koji su realizovani u Srbiji kroz instituciju Poverenika. Među njima su Unapređenje bezbednosti devojčica i žena u ruralnim sredinama, Usklađivanje rada i roditeljstva, Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku, kao i kampanju Tvoje telo je tvoje na netu i u stvarnom svetu.

U našem društvu prisutan je javni govor koji je neprimeren, a neretko javni prostor bude i poligon za povredu elementarnog ljudskog dostojanstva. Govora mržnje ima svuda i mnogo više nego što bismo ga hteli. Rasprostranjen je na svim nivoima. Pogledajte do čega su digitalne platforme, mreže dovele, da pod velom anonimnosti možete pretiti i uništavati nečiji život. Meta mogu biti svi, posebno na društvenim mrežama“, rekla je Janković i istakla da je odgovornost na svakom pojedincu, na svim građanima, ali pre svega na nosiocima javnih funkcija, političarima i medijima.

„Rodno zasnovano nasilje u digitalnoj sferi ozbiljno je kao i svako drugo jer ne možemo više govoriti samo iz perspektive realnog sveta. Digitalni svet za mlade ljude vrlo je stvaran. Realniji od ovog koji žive, a mi kao društvo nismo svesni dovoljno te činjenice“, naglasila je Janković.

Kao centralna državna institucija koje se bori protiv diskriminacije i za unapređenje ravnopravnosti Poverenica smatra da bi trebalo unapred sagledati pojave, i da kao odgovorni ljudi dajemo moguća rešenja, da motivišemo sve društvene aktere da budu naši partneri, a ne čekati da se građani prituže na neku pojavu.

Pogledajte video.

 Srbija ima potencijal sa aspekta prakse da zauzme lidersku poziciju i Poverenik je prva institucija Jugoistočne Evrope koja je unapređenje prava starijih stavila kao političku agendu na regionalnoij konferenciji u okviru evropske mreže svih institucija za ravnopravmost. Ta institucija izradila je poseban izveštaj o diskriminaciji starijih.

Takozvani ejdžizam (ageism), vrsta diskriminacije koja se odnosi na predrasude prema ljudima zasnovane na osnovu njihove strarosne dobi, mogao bi da postane dominanatan oblik diskriminacije u 21. veku. Demografska slika zabrinjavajuća je kako u Srbiji tako i u celoj Evropi. I to je realnost koja zahteva niz promena. Potrebno je da izgradimo društvo koje starije prepoznaje kao ravnopravne građane uključene u sve segmente života“, rekla je Janković i dodala da je jedna od tri osobe u Evropi bila žrtva ejdžizma.

Na ovu temu u Beogradu je održana konferencija na kojoj je predstavljen prvi Globalni izveštaj UN o diskriminaciji na osnovu starosti iz koga se mogu videti i podaci Posebnog izveštaja o diskriminaciji starijih građana u Srbiji. U Izveštaju stoji podatak da je svaki peti stanovnik stariji od 65 godina kao i da im je život određen stereotipima i predrasudama.

Samo zajedno, ravnopravni, kompetentni i sposobni u punom kapacitetu možemo doprineti sveukupnom prosperitetu, kazala je Janković.

Za Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti napredak je vidljiv i Srbiju u nekom budućem vremenu vidi kao bolje uređenu demokratsku državu sa boljom vladavinom prava koja podrzumeva neselektivnu pravdu za sve.

(EURACTIV.rs)