Politika

NIGER SE SUOČAVA SA NOVIM SANKCIJAMA: Hunta odbija najnoviju diplomatsku misiju

Autor Milena Antonijević

Nigeru su 8. avgusta izrečene dodatne sankcije, nekoliko sati nakon što su njegovi novi vojni lideri odbacili najnoviju diplomatsku misiju koja je imala za cilj obnavljanje ustavnog poretka nakon puča od 26. jula.

Izvor: EPA-EFE/ISSIFOU DJIBO

Predsednik Nigerije Bola Tinubu naredio je nove sankcije preko centralne banke Nigerije, u cilju pritiska na entitete i pojedince, rekao je portparol predsednika Nigerije.

To je došlo nakon što je nigerska hunta odbila dozvolu da uđe u Niger zajedničkoj delegaciji zapadnoafričkih država, Afričke unije (AU) i Ujedinjenih nacija, odupirući se pritisku Sjedinjenih Država i Ujedinjenih nacija da sednu za pregovarački sto.

Ovo odbijanje podiže ulog u potrazi za rešenjem nakon puča za koji se zapadne sile plaše da će destabilizovati region Sahela u Zapadnoj Africi, jedan od najsiromašnijih na svetu koji se već suočava sa nizom državnih udara i smrtonosnom islamističkom pobunom. Takođe ugrožava interese SAD i Zapada.

Šefovi država iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOVAS) pripremaju se za samit 10.avgusta kako bi razgovarali o svom sukobu sa huntom, koja je prkosila roku od 6. avgusta da vrati svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma na funkciju.

Šefovi odbrane EKOVAS-a složili su se u petak oko mogućeg vojnog akcionog plana, koji bi šefovi država trebalo da razmotre na svom samitu u nigerijskoj prestonici Abudži.

Ipak, Tinubuov portparol rekao je da lideri više vole diplomatsko rešenje.

„Nijedna opcija nije skinuta sa stola", rekao je portparol novinarima u Abudži, dodajući da će na samitu biti donete „dalekosežne odluke" u vezi sa narednim koracima bloka.

Objašnjavajući odluku da se delegaciji ne dozvoli ulazak u utorak, nigerska hunta je rekla da ne može da garantuje njihovu bezbednost, suočena sa gnevom naroda. Takođe je osudio „klimu pretnje agresijom protiv Nigera".

Portparol AU je potvrdio da je misiji odbijen pristup, dok je ECOVAS odbio da komentariše.

Hunta je već odbila sastanke sa visokim američkim izaslanikom i drugom delegacijom ECOVAS-a.

Pod Bazumom, Niger je bio relativno uspešan u obuzdavanju islamističke pobune koja je razarala region Sahela i bio je važan saveznik za Zapad nakon što su dva njegova suseda odbacila bivšu kolonijalnu silu Francusku i umesto toga okrenula se Rusiji.

Niger je sedmi najveći svetski proizvođač uranijuma, najrasprostranjenijeg goriva za nuklearnu energiju, što doprinosi njegovom strateškom značaju.

Ujedinjene nacije su saopštile da generalni sekretar Antonio Gutereš snažno podržava posredničke napore ECOVAS-a, dok je američki državni sekretar Antoni Blinken rekao da je za francusku radio stanicu RFI diplomatija najbolji način da se situacija reši.

On je odbio da komentariše budućnost oko 1.100 američkih vojnika u Nigeru, gde su takođe stacionirane francuske, nemačke i italijanske trupe.

Blinken je kasnije rekao za Bi-Bi-Si da je zabrinut da bi ruski Vagnerovi plaćenici mogli da iskoriste nestabilnost u Nigeru da ojačaju svoje prisustvo u Sahelu.

„Mislim da ono što se desilo i ono što se nastavlja u Nigeru nije podstaknuto od strane Rusije ili Vagnera, u meri u kojoj oni pokušavaju da to iskoriste i vidimo da se ponavlja ono što se desilo u drugim zemljama".

Ruske zastave

Vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara SAD Viktorija Nuland doletela je u ponedeljak u Nijamej, ali joj je odbijena dozvola da se sastane sa vođom državnog udara Abdurahamanom Tianijem ili Bazumom, koji je u pritvoru. Ona je novinarima rekla da su njeni razgovori sa više mlađih oficira bili „iskreni i teški".

Prošle nedelje, ECOVAS je poslao misiju u Niamej koju je predvodio Abdulsalami Abubakar, bivši vojni vladar Nigerije, ali je Tiani takođe odbio da ga vidi.

Nasuprot tome, Tiani se u ponedeljak sastao sa zajedničkom delegacijom Malija i Burkine Faso, obe susedne zemlje u kojima je vojska preuzela vlast od civila.

„Nećemo prihvatiti vojnu intervenciju u Nigeru. Naš opstanak zavisi od toga", rekao je Abdulaje Majga, portparol malijske hunte, gostujući na nigerskoj državnoj televiziji.

Neki demonstranti za puč u Niameju su podigli ruske zastave.

„Ja sam obožavatelj ruske zastave, zbog čega sam danas došao da kupim tkanine za krojača da mi napravi  istu zastavu", rekao je Okača Abdul-Aziz.

Zapadni saveznici strahuju da bi Niger mogao da krene putem Malija, koji je izbacio francuske trupe i mirovne snage UN i pozvao plaćenike iz Vagnerove grupe nakon puča 2021. godine.

„Svako mesto na koje je ova Vagnerova grupa otišla, usledili su smrt, uništenje i eksploatacija", rekao je Blinken za BBC.

Pored vojske Malija, borci za koje se pretpostavlja da su iz Vagnerove grupe izveli su brutalnu vojnu ofanzivu, pogubili stotine civila prošle godine, kažu svedoci i grupe za ljudska prava.

(EURACTIV.rs)