Politika

ZELENSKI SE SASTAJE SA NAJVIŠIM ZVANIČNICIMA EU: Nemaju, međutim, sve zemlje članice isti stav o pridruženju Ukrajine

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najviši zvaničnici EU ove nedelje će se sastati sa Zelenskim, a nacrt dokumenta samita otvorio je pitanje - da li će Evropa ubrzati proces pristupanja Ukrajine?

Izvor: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Evropska unija pohvaliće napredak Ukrajine po pitanju reformi vezanih za proces članstva i poslaće snažnu poruku Rusiji, ali zemlje članice i dalje su podeljene po pitanju ulaska Ukrajine u EU.

EURACTIV je imao uvid u nacrt dokumenta komunikacije samita koji će biti održan krajem ove nedelje u Ukrajini, a kojim bi EU želela da pošalje poruku toj zemlji da nastavi reforme potrebne za eventualni ulazak u blok.

Susret najviših evropskih zvaničnika sa predsednikom Ukrajine, Vladimirom Zelenskim, održaće se u petak u Kijevu. Dan ranije, biće održane konsultacije Evropske komisije sa ukrajinskom vladom.

"Budućnost Ukrajine i njenih građana leži unutar Evropske unije, koja je posvećena tome da podrži dalji napredak integracija", navodi se u dokumentu.

"EU prepoznaje značajan napredak koji je Ukrajina pokazala u prethodnim mesecima, ostvarivši ciljeve koji su u osnovi statusa kandidata za Evropsku uniju. Pozdravljamo težnju ka reformama u ovako teškim vremenima i ohrabrujemo Ukrajinu da nastavi ovim putem, i ispuni uslove navedene u mišljenju Komisije o aplikaciji za članstvo", piše u tom dokumentu.

Očekuje se napredak u dotoku ukrajinskog izvoza bez carine, pristup zoni bez rominga u okviru EU i uključenje u oblasti plaćanja evrom. Obe strane trebalo bi da potpišu memorandum o razumevanju strateškog partnerstva kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

Zemlje članice su prethodnih nedelja bile u sukobu oko pozitivnih izraza korišćenih za opisivanje perspektive Ukrajine u Evropskoj uniji. Poljska, baltičke zemlje i Ukrajina nadaju se rečima koje bi nagovestile da se pristup može ubrzati.

"Veliki broj većih zemalja članica neće prihvatiti preterano pozitivne izraze. Nije jedini razlog tome činjenica da je dogovoreni jezik star jedva mesec dana, i niko nije spreman da ponovo otvori diskusiju koju samo što smo zatvorili", rekao je jedan evropski diplomata za EURACTIV.

Pojedine diplomate smatraju da je jezik korišćen u nacrtu "previše zagledan unapred", i očekuje se da će naići na otpor od Francuske, Nemačke, Španije, Holandije, Portugala, Danske i Belgije. Predsednik Francuske, Emanuel Makron, rekao je prošle godine da bi mogle da prođu čitave decenije dok se Ukrajina ne pridruži Evropskoj uniji.

Skeptičnije zemlje EU smatraju da su reference na "značajan napredak" preuranjene, i da izostavljaju normalne korake u procesu pristupanka, jer još uvek nije obavljen nikakav vid formalne procene napretka Ukrajine na ovom putu. Smatraju da ne bi trebalo preterivati sa ohrabrivanjem i da bi se trebalo pridržavati izveštavanja o konkretnom napretku u ispunjavanju sedam uslova koje je EU postavila Ukrajini.

"Govorimo o zemlji koja je u ratu, i svakako je načinila lavovske napore u nastojanju da preduzme korake koje proces proširenja zahteva", rekao je jedan neimenovani evropski zvaničnik.

Ukrajina je sprovela novi Zakon o medijima, i preduzela korake za ključne nominacije u Specijalizovanom antikorupcijskom tužilaštvu. Najavljena je i reforma Ustavnog suda i načina na koji se biraju sudije, ali postoji još promena koje su neophodne kako bi se pravni sistem usaglasio sa legislativom EU.

(EURACTIV.rs)