Politika

KVANTNI SKOK ZA SRPSKU EKONOMIJU: Vučić o ulaganjima i projektu "Ekspo 2027"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Vučić uživo govorio o ulaganjima, projektu "Ekspo 2027", beogradskim izborima i pismu parlamentaraca.

Izvor: rts/printscreen

Od danas se sve meri do 2027. godine, poručio je predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti i dodao da će "Ekspo 2027" promeniti Srbiju. Istakao je da ćemo uložiti oko 12 milijardi evra kako bismo se predstavili u najlepšem svetlu. "Ekspo 2027" će promeniti Srbiju, to će biti ogromne promene za našu zemlju, rekao je predsednik Vučić. 

U 28 gradova, mimo Beograda, biće urađeno po sto i više fasada u naredne tri godine. Nacionalni fudbalski stadion mora da bude gotov do jeseni 2026. godine. Železnička stanica "Prokop" otvara se za nešto više od dva meseca.  Autobuska stanica će biti gotova do 2025. godine. Svi projekti, planirani da se urade u naredne četiri godine, koštaće oko 12 milijardi evra.

"Mi smo predvideli mnogo projekata za izgradnju škola, vrtića i puteva. U uslovima skupog novca na svetskom trežištu, mi nismo zaustavili nijedan projekat na izgradnji infrastrukture, od izgradnji auto-puteva do železnice", rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će za Ekspo 2027. biti donet leks specijalis, koji neće obuhvatati ubrzanu eksproprijaciju.

"Eksproprijaciju ćemo obaviti u skladu sa postojećim zakonima. Razgovaraćemo sa ljudima, dati dobru cenu i pokušati da to završimo na najbrži mogući način", istakao je predsednik.

Predsednik je rekao da su danas došli da predstave gotovo potpuno izmenjeni plan do 2027. godine i da se u izvršenje planova kreće odmah i da se od danas sve meri do 2027. godine.

"Jedan od projekata je i Ekspo 2027 koji smo dobili i Beograd će u naredne četiri godine dobiti potpuno novo lice. To će biti iskorišćeno za dalji napredak i razvoj Srbije", rekao je Vučić.

To će biti ogromne promene za našu zemlju i pozvaće sve ljude, bez obzire na njihovo političko opredeljenje, da učestvuju jer sve mora da bude završeno pre kraja 2026. godine.

"Kako bismo Srbiju predstavili u najlepšem svetlu... Ovo će značiti kvantni skok za ekonomiju naše zemlje, doprineće rastu i povećanju i plata i penzija", rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da je pismo 56 evropskih i američkih parlametaraca upućeno čelnicima SAD, Velike Britanije i EU suštinski usmereno protiv Srbije, jer se u njemu navodi da je za Srbiju dobar onaj koji bi priznao samoproglašenu nezavisnost Kosova i ne bi pravio probleme u regionu time što bi se borio za prava srpskog naroda u RS i Crnoj Gori.

"Video sam da je 56 parlamentaraca potpisalo pismo u kojem sam napadnut lično, kriv sam što pomažem narodu u Republici Srpskoj, sve kao lutkar povlačim poteze, na povocu držim razne političare. Isto tako, Bog zna šta radim sa Srbima u Crnoj Gori želeći da istaknem njihovu tešku poziciju, na KiM pravim probleme pošto ne priznajem nezavisnost", rekao je predsednik Srbije.

"To je moja krivica. ponosan sam na tu krivicu. Ponosan sam kada me napada Ališa Kerns i drugi, ali sam takođe ponosan kada vidim da tu nema nekih imena koja su tu uvek bila", naveo je predsednik upitan da prokomentariše pismo koje su potpisali zapadni političari i uputili ga čelnicima SAD, Velike Britanije, EU.

Vučić je, upitan da li će biti beogradskih izbora, izjavio da mu to niko nije tražio, a da ih je on nudio pedeset puta, kao i da opozicija ne odlučuje da li će, ako bude beogradskih izbora, to biti izbori samo u prestonici.

"Da li će biti samo beogradski ili još neki, to ćemo da vidimo, pošto to nije fontana želja. Dakle, hoćete beogradske izbore, nema problema. Hajde da sednemo da se dogovorimo kada želite da budu, decembar, april, maj nikakav problem. Da li će biti još nekih izbora, to nije vaše pitanje, valjda se pita još neko u ovoj zemlji", rekao je Vučić.

"U svakom trenutku kada hoće beogradske izbore, neka nas obaveste, ali ja moram da vam kažem da sam slušao do sada da neće nijedne izbore", istakao je Vučić.

(EURACTIV.rs)