Politika

NA LOKAL POSLANIKA SRPSKE LISTE BAČENA EKSPLOZIVNA NAPRAVA: Meštani Raniluga uznemireni i uplašeni

Autor Milena Antonijević

Na lokal poslanika Srpske liste, Zorana Maksimovića iz Raniluga, bačena eksplozivna naprava. Meštani uznemireni i uplašeni, kažu da se ovako nešto nije događalo.

Izvor: YouTube/Kosovo Online/Screenshot

Eksplozivna naprava koja je u subotu oko 23 sati bačena na lokal koji se nalazi u sastavu porodične kuće poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova Zorana Maksimovića iz Raniluga, među meštane tog naselja na jugu Kosova i Metohije unela je nemir i strah, kao i brigu za dalji opstanak Srba na tom prostoru.

U razgovoru za Kosovo onlajn navode da se ovako nešto prvi put dešava u Ranilugu, osećaju dodatan pritisak, jer nisu sigurni da se tako nešto neće ponoviti.

Tanja Aksić, predsednica privremenog organa Kosovske Kamenice izjavila je da se poslednjih meseci konstanstno vrši pritisak na Srbe kako na severu, tako i na jugu Kosova i Metohije.

"Ovo se ranije nije dešavalo u opštini Kosovska Kamenica, pre par meseci imali smo hapšenje našeg sunarodnika, Zlatana Arsića koji je nedužan uhapšen, a ovo što se desilo u subotu sve meštane je potreslo", naglasila je Aksić.

Prema njenim rečima, četvoročlana porodica Zorana Maksimovića u čije dvorište je u subotu oko 23 časa bačena eksplozivna naprava, je vredna, radna, poštena i čestita.

"Svi strahujemo, ovo je šok za sve nas. Međunarodna zajednica, kao i relevantne institucije na prostoru Kosova ne reaguju, oni su brzi kada je u pitanju hapšenje Srba, proterivanje, zastrašivanje, ali kada je reč o zaštiti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji tada se ogluše o sve. Ne osećamo se bezbedno, strahujemo za svoje živote", istakla je ona i dodala da je bilo gde u Evropi neviđeno da ljudi u 21. veku žive pod strahom, konstantnim pritiskom i stresom.

Goran Stoiljković iz Raniluga kaže da ga je detonacija od eksplozivne naprave probudila.

"Negde oko 22.45 čuo sam neku eksploziju. To se nikada nije desilo do sada, baš nikada, zabrinuti smo svi u selu Ranilug", dodao je on.

I Milan Tomić iz Raniluga ističe da je ovaj događaj uneo dosta nemira u njihovu sredinu.

Prema njegovim rečima, niko nije očekivao da će se to desiti, a u prvi mah su za detonaciju pomislili da je grmljavina ili ekspolzija plinske boce. Tek ujutru su saznali šta se zaista dogodilo.

"Do sada nismo imali ovakvu situaciju da neko baca bombu, stanje je veoma zabrinjavajuće, svi smo uplašeni jer ne znamo da li će ponovo da se desi slična situacija", navodi Tomić.

Tomić je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje i da se počinioci pronađu i izvedu pred pravdu.

"Ukoliko se ovo nastavi, nama ovde života nema", zaključuje Tomić, zabrinut za budućnost svoje porodice i sunarodnika u Ranilugu.

(EURACTIV.rs)