Politika

DONALD TRAMP PRED SUDOM: Kako se izjasnio povodom optužnice da je pokušao da poništi izbore?

Donald Tramp se izjasnio da nije kriv po optužbama da je organizovao zaveru da pokuša da poništi svoj izborni poraz 2020. u, kako američki tužioci nazivaju, naporima tadašnjeg predsednika da potkopa stubove američke demokratije.

Izvor: EPA-EFE/ERIC LEE

Bivši američki predsednik Donald Tramp se na suđenju povodom optužbi izjasnio jasno.

"Nisam kriv", rekao je Tramp, naglašavajući prvu reč.

Suđenje, koje je trajalo oko pola sata, održano je u sudnici u Vašingtonu, na samo jedan kilometar od američkog Kapitola, zgrada u koju su Trampove pristalice uletele 6. januara 2021. da bi pokušale da spreče Kongres da potvrdi njegov poraz.

To je bio treći put da se Tramp izjasnio da nije kriv od aprila, a očekuje se višemesečna pravna diskusija pred suđenje u kontekstu predsedničke kampanje 2024, u kojoj je Tramp prednjačio za nominaciju republikanaca za borbu protiv demokratskog predsednika Džoa Bajdena.

U optužnici od 45 stranica u utorak, specijalni tužilac Džek Smit je optužio Trampa i njegove saveznike za promovisanje lažnih tvrdnji da su izbori bili namešteni, pritiskajući državne i savezne zvaničnike da izmene rezultate i sastavljajući lažne liste birača kako bi pokušali da otmu izborne glasove od Bajdena.

Izvor: EPA-EFE/Yuri Gripas

Tramp optužen za četiri krivična dela

Optužnica specijalnog tužioca Ministarstva pravde Džeka Smita koja je objavljena u utorak, 1. avgusta, tereti Trampa za četiri krivična dela koja se odnose na njegove napore da poništi poraz na predsedničkim izborima, na pobunu na Kapitolu, zaveru za prevaru vlade SAD i zaveru radi ometanja zvaničnog postupka.

Sledeći datum suđenja u slučaju biće 28. avgusta pred američkom okružnom sudijom Tanjom Čutkan, iako je rečeno da Tramp neće morati da prisustvuje.

Trampov advokat Džon Lauro uložio je rani prigovor, tvrdeći da bi veličina slučaja i količina umešanog materijala mogli da zahtevaju mnogo vremena.

Tužilac Tomas Vindom uzvratio je da bi slučaj trebalo da se odvija normalno, što uključuje i brzo suđenje.

Tramp je pušten bez ograničenja putovanja. Jedan od uslova njegovog puštanja na slobodu je da ne razgovara o slučaju ni sa jednim svedokom osim u pratnji svojih advokata.

Tramp je optužnicu, kao i druge krivične slučajeve protiv njega, prikazao kao "lov na veštice" koji ima za cilj da izbaci iz koloseka njegovu kampanju za Belu kuću.

Tužan dan za Ameriku, kaže Tramp

"Ovo je veoma tužan dan za Ameriku", rekao je Tramp novinarima nakon saslušanja pre nego što se ukrcao u svoj privatni avion i vratio se u svoj golf klub u Bedminsteru u Nju Džersiju. "Ovo je progon političkog protivnika".

Donald Tramp prvi je i, za sada jedini, bivši američki predsednik koji se suočava sa krivičnim postupcima.

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Istraga specijalnog tužioca Džeka Smita bavila se periodom tokom dva turbulentna meseca posle novembarskih izbora 2020, kada je Tramp odbijao da prizna poraz od demokrate Džoa Bajdena i širio neutemeljene tvrdnje da mu je pobeda ukradena.

Konfuzija je dovela do nereda 6. januara 2021. godine na američkom Kapitolu, kada su Trampove pristalice nasilno upale u zgradu, napale policiju i ometale brojanje glasova u Kongresu.

Tramp je ušao u sudnicu noseći crvenu kravatu i tamnoplavo odelo sa američkom zastavom na reveru. Oko 10 agenata Tajne službe stajalo je uza zid iza njega.

(EURACTIV.rs)