INTERVJU

EMANUELE ŽIOFRE ZA EURACTIV: Želimo od građana Srbije da napravimo stanovnike Evrope, vidimo region u EU

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre na EURACTIV Talks panelu govorio je o evropskom putu Srbije, pitanju Kosova i Metohije i drugim temama.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre, bio je gost EURACTIV Talks panela zajedno sa predsednicom Vlade Srbije, Anom Brnabić.

Žiofre je čestitao našem portalu početak rada, i ocenio da je Srbija uradila dosta po pitanju reformi pravosuđa. Dodao je i da je sentiment u Evropi takav da želi da vidi region u EU, i komentarisao novi predlog za Kosovo i Metohiju.

"Pre svega želim da čestitam EURACTIVU i da vam poželim sreću u radu jer je ovo veoma važan posao kada su mediji u pitanju. Osvrnuću se na ono što je premijerka govorila o 2023. godini. Na evropskom kontinentu 2022. je bila veoma teška i moram da kažem da je ruska agresija na Ukrajnu promenila svet u kome živimo. To je nešto sa čime se i političari i novinari, i građani suočavaju. Mi moramo da vidimo kako ta nova realnost utiče na naše odluke i kako da se ponašamo u ovom novom svetu. S druge strane, ova nova realnost donosi i neke nove šanse. U julu imamo otvaranje Integracione konferencije Albanije i Severne Makedonije, imamo prvi Samit EU - Zapadni Balkan u Tirani a Bosna i Hercegovina u decembru dobija status kandidata", rekao je Žiofre.

"Srpska vlada je učinila reforme u pravosuđu kako bi pravosudni sistem bio nezavisan i odgovoran. Uskoro će i spomenuti set zakona biti u Skupštini na usvajanju. To je veoma važno jer je u bliskoj vezi sa Venecijanskom komisijom, što nas čini sigurnim da su evropski standardi tu. Takođe znamo da u medijskom sektoru imamo strategiju i Akcioni plan i želim da se zahvalim ministru telekomunikacija,Mihailu Jovanoviću, za interes koji je pokazao kada su ove reforme u pitanju. Posao je završen. Sada moramo da zadržimo duh i nastavimo kontinuitet programa 'Kreativna Evropa'. Podvukao bih da je veoma važna i treća oblast, a to je oblast energetike i životne sredine."

Pogledajte video EURACTIV Talks panela.

"Mi transformišemo evropsku ekonomiju u smeru ugljenične neutralnosti i to je veoma važan izazov za sve nas i uključuje mnogo posla do 2050. godine. Otvorili smo pregovaračka poglavlja u klasterima sa Srbijom 2021. fokusirajući se na klimatske promene i životnu sredinu a ovo je svakako još jedna bitna stvar na kojoj ćemo raditi. Takođe moramo da diversifikujemo tržište gasom, moramo da promenimo zakone ali takođe moramo da izgradimo infrastrukturu. Mnogo posla je započeto u tom pogledu i u 2023. očekujem dobre rezultate", rekao je Žiofre na panelu EURACTIV Talks.

Šta EU može da učini kako bi se proces pridruživanja ubrzao i kako bi Srbija i ceo region što pre postali deo Evropske unije?

"Pre svega želim da kažem da u ovom trenutku postoji veoma jak sentiment u Evropi, oni žele da vide region u Evropi, u odbrani mira i stabilnosti. Ovo je nešto što je jako važno i za samu EU, ali i za javno mnjenje u Evropi. Drugo, veoma važno pitanje za Srbiju je pitanje Kosova i Metohije. Imamo novi predlog na stolu o kom će se razgovarati i svi akteri bi trebalo da budu odgovorni i konstruktivni. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pokazao dozu odgovornosti u analiziranju ovih predloga, što podrazumeva prethodne dogovore koji se odnose na Zajednicu srpskih opština i oni bi trebalo da budu implementirani. Moramo da nastavimo da radimo ruku pod ruku sa Srbijom kako bi izgradili kapacitete da Srbija nastavi dalje. EU je glavni ekonomski partner Srbije i do sada smo dali veliki deo direktnih investicija. Svake godine, Srbija od EU dobije 400 miliona evra. Ono što je potrebno da uradimo je da od stanovnika Srbije napravimo stanovnike Evrope", zaključio je Žiofre.

Pogledajte fotografije sa gala večeri kojom je EURACTIV Srbija obeležio početak rada. 

(EURACTIV.rs)