Politika

PONOVO ODLOŽENO SUĐENJE ZA UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA: Sledeće ročište krajem oktobra

Autor Milena Antonijević

U Osnovnom sudu u Prištini još jednom je, u samo dva dana, otkazan glavni pretres na suđenju za ubistvo Olivera Ivanovića, kako su kazali zbog tehničke nemogućnosti objavljivanja video snimaka sa dokazima.

Izvor: EPA/Andrej Čukić

Ročište je prethodno trebalo da se održi u utorak, 1. avgusta, ali je odloženo iz istih razloga. Sledeće je zakazano za kraj oktobra.

U sudu nisu nisu uspeli da se organizuju da se pogleda video-materijal sa kamera na dan 16. januara 2018. godine kada je Oliver Ivanović ubijen. Dogovoreno je i da tužilaštvo podeli video-materijale sa dokazima advokatima optuženih, ukoliko donesu svoje memorijske diskove, jer se radi o preko 400 gigabajta snimaka.

Suđenje osumnjičenim za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića počelo je u julu 2021. godine. Optuženi su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović. Na teret im se stavlja da su od 2014. do 2018. godine bili deo kriminalne grupe sa Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem na čelu, te da su u kontinuitetu pokušavali da pod svoju kontrolu stave Severnu Mitrovicu. 

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je tri optužnice, ali sudski proces nije daleko odmakao.

Prva optužnica je podignuta početkom decembra 2019. godine, a već krajem meseca iste godine tadašnji tužilac Sulj Hodža dostavio je drugu izmenjenu optužnicu. Potom je novembra 2020. podignuta i treća optužnica.

Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. ispred zgrade svoje stranke u Severnoj Mitrovici. Ubijen je sa šest hitaca u leđa.

(EURACTIV.rs)