INTERVJU

ANA BRNABIĆ ZA EURACTIV: Naš cilj je evropska Srbija, nastavljamo reforme ali pred nama je teška godina

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Premijerka Ana Brnabić na EURACTIV Talks panelu govorila je o evropskom putu Srbije, procesu reformi, gde vidi našu zemlju za pet godina i drugim temama.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, govorila je na panelu EURACTIV talks povodom lansiranja našeg portala, zajedno sa ambasadorom i šefom Delegacije EU u Srbiji, Emanuelom Žiofreom. Brnabić je komentarisala gde vidi Srbiju za pet godina, reforme koje nam predstoje ali i ključnu ulogu EURACTIV platforme u objašnjavanju građanima Srbije najvažnijeg o procesima evropskih integracija.
Brnabić je ocenila da nam ne predstoji laka godina, i da Srbiji sledi nastavak reformi, pre svega u pitanju vladavine prava.

"EURACTIV će imati ključnu ulogu u tome da svima u Srbiji objasni šta su to evropske integracije, na način koji omogućava da se razume kakav uticaj one imaju na njihov život, što nije nimalo lak zadatak. Tačnije, izuzetno je kompleksno i nisam sigurna koliko smo mi političari do sada uspeli da uradimo na dobar način, svakako smo se trudili i to ćemo činiti i dalje. Što se tiče 2023, zvuči kao floskula ali moram da kažem da će to biti teška godina. Od 2020. godine svaka sledeća nam je bila teža, od pandemije korona virusa svi smo čekali da se to završi i da dočekamo sledeću, onda je došla još teža 2021. godina, donela je nove sojeve, veći broj zaraženih sa ekonomskim problemima koje smo preneli iz 2020. godine. Čitava Evropa i svet su se sa time suočavali, i mi smo se dobro držali. Zatim je došla 2022. godina, napad Rusije na Ukrajinu i sve ide u tom pravcu da će ova godina biti još teža. U takvim okolnostima na prvom mestu nam je da sačuvamo mir, da obezbedimo stabilnost građanima zato što je to preduslov da imamo normalan život. Nastavljamo sa reformama, pre svega u vladavini prava. Na ovom polju smo do sada mnogo uradili, usvajanjem Ustava a sada i setom zakona koje smo završili i uputili skupštini na usvajanje, ali pred nama je još dosta posla. Bez obzira što evropska ekonomija usporava, mi moramo da učinimo dodatne napore, da imamo ekonomski rast. Moramo da nadoknadimo izgubljeno vreme, pre svega iz devedesetih i prve decenije dvehiljaditih. To neće biti lako ali je neophodno kako bi plate i penzije nastavile da rastu", rekla je Brnabić.

Da li proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji može da se ubrza, i kako vidite Srbiju u tom pogledu?

"To svakako ne zavisi samo od nas, sa naše strane zavisi od brzine implementacije reformi i svakako nekih političkih odluka, ali sa strane EU to zavisi i od odluka pojedinačnih država članica EU. Što se tiče reformi u oblasti vladavine prava, za koje smo uvek slušali da su najvažnije za brzinu naših evropskih integracija mi smo tu u prethodne tri godine uradili mnogo, 2022. najviše. Pre svega sa izmenama Ustava Republike Srbije, a zatim smo nastavili da u mandatu tehničke vlade radimo na izmenama zakona. Kao što je ambasador Delegacije EU u Srbiji, Emanuel Žiofre rekao, sve je urađeno u saradnji sa Savetom Evrope i Venecijanskom komisijom i naravno sa nevladinim i relevantnim stručnim organizacijama iz Srbije. Uradili smo to na jedan transparentan način", rekla je Brnabić.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

"Veliki deo posla nam ostaje na punoj implementaciji medijske strategije.Sa tim se dosta kasnilo a što je jedan od razloga što imamo novo ministarstvo i ono će imati mnogo posla da iznese u tom smislu. Verujem da ćemo biti uspešni. Očekujem da se u 2023. konačno otvori klaster tri u pristupnim pregovorima, za koji imamo preporuku Evropske komisije da se otvori u dva godišnja izveštaja. Moram da kažem, kao predsednici vlade, ali i kao građanki Srbije, meni je posebno važno da nastavimo sa tim reformama. Samo tako ćemo imati 'evropsku Srbiju', kako je Tanja Mišćević jednom prilikom lepo opisala naš put. Mi ne možemo sami da odlučimo da li će biti Srbije u EU, to moraju da odluče naši partneri iz EU, ali je naš cilj evropska Srbija u smislu reformi, javne i državne administracije, ekonomski, vladavine prava tako da mi našim naporima svakim danom napredujemo ka evropskoj Srbiji."

Gde vidite Srbiju za pet godina?

"Svakako je vidim kao dodatno uspešniju zemlju u jednom mirnom, stabilnom i dobro povezanom regionu koji je i dalje na putu ka EU. Nažalost, ne vidim da će se u narednih pet godina donositi nove odluke o proširenju EU. Mi možemo, i nastavićemo da radimo na dodatnom poboljšanju kvaliteta života građana i građanki. Još jednom ću se osvrnuti na to koliko je za nas važna EU. Pre svega, 70% ukupnih stranih investicija dolazi od država članica EU. Takođe, 65% našeg izvoza ide na tržište zemalja Evropske unije. Kompanije iz država članica EU zapošljavaju preko 280 hiljada ljudi u Srbiji, a to je dodatno pet ili šest puta više ukoliko gledate i domaće kompanije koje rade sa njima kao kooperanti. Evropska unija jeste naš najveći donator i to kakav je kvalitet života naših građana, tiče se u velikoj meri i našeg partnerstva sa EU", rekla je Ana Brnabić na panelu EURACTIV Talks.

Pogledajte fotografije sa gala večere kojom je EURACTIV Srbija obeležio početak rada. 

(EURACTIV.rs)