Politika

JOŠ JEDNA OPTUŽNICA PROTIV TRAMPA: Pokušao da poništi rezultate izbora 2020?

Autor Milena Antonijević

Federalna velika porota optužila je bivšeg predsednika Donalda Trampa da je pokušao da poništi izborne rezulate 2020. godine.

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Ovo je, prema istrazi specijalnog tužioca Džeka Smita, dovelo do napada na Kapitol 6. januara 2021. godine, navodi se u sudskom dokumentu.

Bivši predsednik je obavešten o svojoj optužnici, rekla su za CNN dva izvora, a ovo je treći put da je Tramp krivično optužen.

Smit je optužio Trampa u istrazi o povjerljivim dokumenatima u junu, a velika porota Menhetna optužila je bivšeg predsednika za poslovnu prevaru u martu.

Tramp, koji se kandiduje za predsednika 2024. godine, izjasnio se da nije kriv u oba slučaja.

Specijalni advokat Džek Smit otkrio je svoj slučaj u kojem se navodi da je bivši predsednik Donald Tramp prekršio nekoliko zakona u svojim pokušajima da poništi izbore 2020. godine, a optužnica velike porote vraćena je u utorak koja je ilustrovala dubinu i širinu federalne krivične istrage.

Tužioci su u novim dokumentima optužnice rekli da je Tramp "bio odlučan da ostane na vlasti" nakon što je izgubio na izborima 2020. i da su on i šest neoptuženih zaverenika orkestrirali zaveru da ponište rezultate do 6. januara 2021.

Tramp se suočava sa četiri tačke optužnice, optužen za zaveru radi prevare Sjedinjenih Država i ometanja zvaničnog postupka, prethodna  je optužba koja je već uspešno podignuta protiv izgrednika koji su probili Kapitol. U drugoj optužbi podignutoj protiv bivšeg predsednika, tužioci se oslanjaju na zakon o građanskim pravima iz doba rekonstrukcije koji zabranjuje zavere da se neko lice liši njihovih prava, u ovom slučaju, „prava da se glasa i da se svoj glas prebroji“.

Dok se većina Trampovih zavera da poništi izbore dešavala na otvorenom u realnom vremenu i bila je predmet suđenja za opoziv predsednika i velike istrage u Kongresu, nove optužbe pokazuju rad tužilaca u sastavljanju opsežnog slučaja.

Optužnica uključuje iskaze svedoka koje su oni obezbedili, često nakon tajnih sudskih borbi oko privilegija izvršne vlasti, a koje su bile van domašaja drugih istraga.

Tramp, koji je ismevao Smitov slučaj kao politički motivisanu „lažnu optužnicu“, pozvan je da se pojavi pred sudijom za prekršaje u četvrtak, 3.avgusta.

(EURACTIV.rs)