Politika

EU MORA OZBILJNO DA SE POZABAVI MIGRANTSKOM KRIZOM: Poruka Ursule von der Lajen pred sastanak evropskih lidera

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Lajen, poslala je pismo liderima EU uoči samita. Glavna tema je migrantska kriza.

Izvor: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Migracija je i dalje jedna od ključnih briga Evropske unije, i građani bloka očekuju snažan odgovor, navodi predsednica Evropske komisije, Ursula von der Lajen, u pismu poslatom čelnicima zemalja članica.

U februaru će biti održan samit lidera EU, a uoči njega je Von der Lajenova zatražila vlade zemalja članica da se ujedine u nastojanjima da ojačaju kontrolu na granicama EU. Promocija efektivne solidarnosti, inicijative za sekundarno premeštanje kao i procedure vraćanja trebalo bi da budu u fokusu ovih napora.

Šefica EK veruje da su ovo mere koje mogu da budu odmah primenjene, dok institucije EU paralelno rade na tome da osmisle okvir politike o migraciji.

"Evropska unija beleži veliki porast broja ulazaka kroz rute Mediterana i zapadnog Balkana, najviši od 2016. godine. Ovo pitanje građani EU postavljaju visoko na listi stvari oko kojih očekuju snažan odgovor Evropske unije", napisala je ona.

Prema poslednjim informacijama sa evropskih granica, kao i podacima agencije koja kontroliše obale Frontex, oko 330.000 neregularnih prelazaka granice zabeleženo je tokom 2022. godine na spoljašnjim granicama EU. U pitanju je porast od 64 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupno je u 2022. podneto i 924.000 zahteva za azil, što je više od tri puta više od broja neregularnih prelazaka granica. Najveći broj slučajeva zabeležen je u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i Austriji. Kapaciteti za zbrinjavanje dodatno su oslabljeni usled činjenice da se trenutno u EU nalazi oko četiri miliona izbeglica iz Ukrajine.

"Imperativ zajedničkog stava o strukturalnom rešenju ne znači da određene korake ne možemo preduzeti odmah", napisala je von der Lajen.

U nacrtu zaključaka samita lidera EU, u koji je EURACTIV imao uvid, navodi se da je neophodna brza reakcija kako bi se sprovelo efektivno vraćanje u zemlje porekla uz pomoć relevantnih politika EU, instrumenata i alata među kojima su i razvoj, trgovina i vizni režim, kao i prilike za legalne migracije kao što je Partnerstvo o talentima.

Pismo predsednice Evropske komisije poziva vlasti zemalja članica da se udruže i izbore sa zloupotrebama sistema, kao što su slučajevi kada se azil traži u više zemalja istovremeno.

"Odlaganja i propusti u procedurama na granici, kao i procesima vraćanja u zemlju porekla, trebalo bi da budu pitanja koja će vlade obraditi", napisala je ona.

Očekuje se da će EU, pre izbora zakazanih za proleće 2024. godine, zaključiti i set zakonodavnih dokumenata vezanih za migraciju. Von der Lajen je ocenila i da je značajan napredak napravljen po pitanju Pakta o migraciji i azilu, koji je samo jedan od tih dokumenata.

Evropska komisija ranije je predstavila novu strategiju za povećanje broja povrataka nelegalnih migranata, koja podrazumeva da vlade odmah nakon donošenja odluke o okončanju boravka donesu i odluku o vraćanju u zemlju porekla.

(EURACTIV.rs)