Politika

NA CRNOJ LISTI SAD I ZVANIČNICI REPUBLIKE SRPSKE: Kao razlog naveden novi zakon koji podriva Dejtonski sporazum

Autor Milena Antonijević

Na crnoj listi SAD nalaze se predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić , srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, kao i ministar pravde Miloš Bukejlović.

Izvor: EPA-EFE/SAMUEL CORUM

Američko Ministarstvo finansija obrazložilo je odluku saopštenjem u kome se navodi da je razlog stavljanja na crnu listu zvaničnika Republike Srpske, donošenje zakona u Skupštini Republike Srpske, kojim bi se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine proglasile neprimjenjivim u Republici Srpskoj.

Takav zakon opstruira i preti implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, smatraju SAD.

"Ovi lideri su direktno odgovorni za ohrabrivanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, stoji u saopštenju.

Prema saopštenju, taj novi zakon, koji je promovisao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavlja drski pokušaj podrivanja državnih institucija, ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede zemlje za integraciju u evroatlantske i evropske institucije, na račun naroda Bosne i Hercegovine.

U saopštenju stoji i da je visoki predstavnik Kristijan Šmit, kao najpozvaniji za tumačenje Dejtonskog sporazuma, javno osudio zakon kao neprihvatljiv prekršaj vladavine prava i napad na ustavni poredak BiH.

Istaknuto je da je uprkos pokušaju visokog predstavnika da poništi zakon, Dodik potpisao isti koji je stupio na snagu 7. jula 2023. godine.

"Današnje odluke zasnivaju se na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima, koje smo nametnuli da bismo promovisali odgovornost, mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regionu Zapadnog Balkana. Nastavićemo da podržavamo građane BiH u njihovim nastojanjima da ojačaju vladavinu prava i osiguraju prevladavanje mira i prosperiteta", stoji u saopštenju.

(EURACTIV.rs)