Politika

SANKCIJE NISU NAJVEĆI PROBLEM RUSKOJ POSLOVNOJ ELITI: Gube novac, ali brinu zbog potpuno drugog razloga

Ekonomske sankcije bile su najveća glavobolja za rusku poslovnu elitu od početka rata u Ukrajini, ali napad dronom u srcu moskovskog finansijskog okruga primorava kompanije da razmišljaju o bezbednosti svojih zaposlenih.

Izvor: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Rusiju je potresla eksplozija koja je pogodila poslovni kvart Moskva-Siti, na nekoliko desetina kilometara zapadno od Kremlja i koji je dom nekoliko nebodera, u, kako je rusko ministarstvo odbrane saopštilo, osujećenom ukrajinskom napadu dronom, drugom za nedelju dana.

Niko nije povređen u napadu dronom i pričinjena je samo manja šteta, ali takvi napadi su neprijatni za vlasti koje su saopštile javnosti da Rusija u potpunosti kontroliše ono što oni nazivaju "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Tehnološki gigant Yandex, koji ima kancelarije svuda po ruskoj prestonici, uključujući Moskvu-Siti, zatražio je od osoblja da ne budu u kancelarijama preko noći, kada su se obično dešavali napadi na rusku prestonicu.

"Uzimajući u obzir situaciju, molimo vas da ne budete u kancelariji noću (od 1:00 do 6:00). Ograničenje se odnosi na sve kancelarije u Moskvi. Čuvaj se!", navodi kompanija u poruci zaposlenima.

Mnoge kompanije u Rusiji i dalje dozvoljavaju zaposlenima da rade u hibridnom režimu, od kuće i iz kancelarije, nakon karantina uvedenih tokom pandemije koronavirusa.

Izvor: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedeljak da su ukrajinski napadi na Moskvu i druge ruske mete "potezi iz očaja" i da Rusija preduzima sve moguće mere da se zaštiti od napada.

Kijev obično ne preuzima odgovornost za konkretne incidente na ruskoj teritoriji i nije preuzeo odgovornost za najnoviji napad, iako je predsednik Vladimir Zelenski rekao da se rat "postepeno vraća na teritoriju Rusije – u njene simbolične centre".

Dve bespilotne letelice stigle su do Kremlja u maju, što je najveći incident, ali ciljevi drugih napada bile su zgrade u blizini sedišta ministarstva odbrane na reci Moskvi i ekskluzivnog predgrađa prestonice Rubljovka, gde živi veći deo ruske političke, poslovne i kulturne elite.

"Zaista strašno"

Rojters je razgovarao sa nekoliko ljudi, koji su tražili da se ne identifikuju, kako bi procenili reakciju poslovne zajednice na incident, pri čemu su neki izrazili strah i zabrinutost, dok su drugi ostali bez brige.

"Mogu da kažem da je to zabrinjavajuće za mene i moje kolege", rekla je jedna osoba koja radi u Moskva-Sitiju. "Negde u pozadini mog uma uvek se shvatalo da bi taj kvart mogao biti jedna od meta".

Jedan zaposleni u kompaniji sa kancelarijom u neboderu Moskva-Siti rekao je, prenosi Rojters, da je rad tamo "čudan", ali da osoblje nije poslato da radi na daljinu.

Izvor: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Drugi, koji radi za banku, rekao je da je većini osoblja rečeno da radi od kuće. Neki su rekli da se posao normalno odvija i da je sve mirno.

U napadu je, inače, oštećena visoka zgrada za koju se navodi da se nalaze vladine kancelarije. Na mrežama se pojavio snimak popucalih prozora u jednoj visokoj zgradi i staklo, krhotine i kancelarijska dokumenta na trotoaru ispod zgrade.

Video snimak incidenta pokazao je jarko narandžastu eksploziju, praćenu zaglušujućim praskom. Telegram kanal koji vodi ruska onlajn medijska grupa Maš emitovao je fotografije štete nanete sedištu digitalnog ministarstva. Maš je izvestio da je od osoblja ministarstva zatraženo da budu otporni, ali da će većini zaposlenih biti dozvoljeno da privremeno rade od kuće.

(EURACTIV.rs)