Politika

SKANDAL S PRISLUŠKIVANJEM TRESE GRČKU: Poziv na ostavku premijera, reakcija stigla i iz Brisela

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Skandal s prisluškivanjem trese Grčku, i opozicija poziva na ostavku premijera.

Izvor: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Grčki parlament glasaće u petak o nepoverenju na osnovu predloga opozicione stranke Siriza protiv Nove demokratije, nakon što je otkriveno da su jedan ministar i četiri visokorangirana pripadnika oružanih snaga bili pod prismotrom.

Laburistički ministar Kostis Hacidakis, čelnik oružanih snaga Konstantinos Floros i tri neimenovana istaknuta pripadnika oružanih snaga bili su pod prismotrom od strane tajnih službi i bili su prisluškivani, piše EURACTIV.

Opozicioni lider Aleksis Cipras pozvao je grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa da podnese ostavku nakon što je izbio skandal zbog prismotre i prisluškivanja.

Micotakis je, kada je stupio na dužnost premijera, među prvim zakonima doneo onaj koji tajne službe stavlja pod njegovu ingerenciju. Ali nije priznao da je znao za prisluškivanje, i trenutno tvrdi da je "prljava mreža" u okviru tajne službe bila iza ovog skandala.

Dvojica imenovanih prisluškivanih zvaničnika, Floros i Hacidakis, usvojili su vladin narativ da premijer nije znao za prismotru. Ali opozicija tvrdi da ih Micotakis ucenjuje podacima dobijenim sa njihovih telefona, i da ga zbog toga podržavaju u ovom slučaju.

Opozicija zahteva da se obelodani razlog prisluškivanja, ali vlada to odbija pozivajući se na očuvanje državne bezbednosti.

Ne očekuje se da će biti većih iznenađenja na današnjem glasanju, jer vladajuća Nova demokratija ima 156 sedišta u parlamentu od 300 članova.

Skandal, koji se već naziva "grčkim Votergejtom", stigao je i do Brisela gde je komitet PEGA Evropskog parlamenta preporučio da se tajna služba oduzme iz nadležnosti premijera. Komitet za nadzor korišćenja softvera za praćenje i prisluškivanje takođe je preporučio da se grčko nadzorno telo koje sprovodi istrage nad telekomunikacionim kompanijama u skladu sa Ustavom stavi pod zaštitu zbog napada koje preživljava od strane vlade.

(EURACTIV.rs)