Politika

SASTANAK ĐORĐE MELONI I DŽOA BAJDENA U BELOJ KUĆI: Jedna tema je dominirala tokom susreta lidera

Autor Aleksandra Vrbica

U četvrtak je Bajden poželeo dobrodošlicu Meloni i rekao da su "postali prijatelji". Meloni je kasnije rekla novinarima da je imala otvorenu naklonost prema republikancima, ali da je to neće sprečiti da ima "odličan odnos" sa Bajdenom.

Izvor: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

Američki predsednik Džo Bajden sastao se u četvrtak (27. jula) u Beloj kući sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, obećavši da će produbiti ekonomske veze i ojačati saradnju u vezi sa izazovima koje postavlja Kina, ali je zaobišao razlike oko prava LGTBQ osoba.

Prva žena premijer došla je na čelo Italije prošlog oktobra i zauzima odlučnu ulogu u inostranstvu dok planira predstojeće italijansko predsedavanje Grupom 7 (G7) 2024. godine.

Meloni i njena desničarska koalicija zauzeli su stavove o abortusu i pravima LGBTQ osoba u oštroj suprotnosti sa stavovima Bajdena, demokrate koji je iskoristio prošlogodišnje rezultate izbora u Italiji kao priliku da upozori kolege liberale na opasnosti sa kojima se suočavaju svetske demokratije.

U četvrtak je Bajden poželeo dobrodošlicu Meloni i rekao da su "postali prijatelji". Meloni je kasnije rekla novinarima da je imala otvorenu naklonost prema republikancima, ali da je to neće sprečiti da ima "odličan odnos" sa Bajdenom.

Izvor: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Ona je rekla da su njih dvoje razgovarali o učešću Italije u kineskoj inicijativi Pojas i put (BRI), ali pristup Vašingtona nije bio da diktira politiku Italije prema Kini. Niko je nije pitao o pravima LGBTQ osoba, rekla je.

"Naši odnosi su jaki", rekla je Meloni na početku sastanka sa Bajdenom u Ovalnom kabinetu. "Oni ostaju čvrsti bez obzira na njihovu političku boju. Znamo ko su nam prijatelji u teškim vremenima."

Meloni je takođe iskoristila svoje prvo putovanje u Vašington da provede neko vreme na Kapitol Hilu, gde je među njenim sastancima bila i poseta predsedniku republikanskog Predstavničkog doma Kevinu Makartiju.

Rim i Vašington istakli su ovo putovanje kao priliku za reafirmaciju snažnog partnerstva između zemalja, uključujući više milijardi dolara vojne i druge pomoći koju je Zapad pružio Ukrajini u njenom teškom ratu sa Rusijom od 2022.

Tokom dela sastanka koji je bio otvoren za medije, Bajden je pohvalio Italiju zbog, kako je rekao, njenog snažnog stava prema Ukrajini. Meloni je rekla da je ponosna što je Italija pomogla u odbrani međunarodnog prava.

Vašington se nada da će savez Zapada protiv ruske invazije na Ukrajinu pomoći da se Kina odvrati od promene statusa kvo na Tajvanu pod demokratskom upravom, kojeg Kina smatra sopstvenom teritorijom, i na širem Pacifiku.

Dvoje lidera istakli su oblasti saradnje i jedinstva u zajedničkom saopštenju izdatom nakon sastanka, obećavajući da će nastaviti da podržavaju Ukrajinu koliko god bude potrebno i da će jačati dijalog o "mogućnostima i izazovima koje postavlja Narodna Republika Kina".

Izvor: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

Povećanje trgovine

Meloni se u narednim mesecima suočava sa odlukom da li da zadrži članstvo Italije u kineskom infrastrukturnom planu BRI, programu na čijem suprotstavljanju Vašington radi.

Bajden je rekao da će Italija i SAD imati samo povećanje međusobne trgovine.

"Govorimo o našoj sve dubljoj ekonomskoj povezanosti koja je prošle godine podstakla trgovinu za više od 100 milijardi dolara", rekao je Bajden tokom sastanka u Beloj kući. "Prema mom mišljenju, nema razloga zašto se to ne može povećati."

Bajden je na sastanak doveo neke zvaničnike koji imaju prvenstveno ekonomski portfelj, uključujući njegovu sekretarku za trgovinu Đinu Rajmondo, čije je odeljenje predvodilo kontrolu izvoza visokotehnološke robe koja se prodaje Kini.

Italija je 2019. godine postala prva i do sada jedina zemlja G7 koja se pridružila glavnoj kineskoj infrastrukturnoj inicijativi, a kritičari kažu da će to partnerstvo omogućiti Kini da preuzme kontrolu nad osetljivim tehnologijama i vitalnom infrastrukturom.

Smatra se da je malo verovatno da će Italija obnoviti sporazum kada on istekne u martu 2024. godine, a Meloni je u maju rekla da je moguće imati dobre odnose sa Pekingom bez da bude deo pakta.

Meloni, koja je rekla da planira da poseti Kinu tokom jedne od svojih sledećih diplomatskih misija i da bi se mogla sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, naglasila je da su SAD "naš najvažniji trgovinski partner van Evropske unije". Ona je takođe imala za cilj trgovinske prakse koje potkopavaju prava i bezbednost radnika i pozvala je na "poštenu" trgovinu, što su trgovinski stručnjaci videli kao još jedan napad na račun Pekinga.

G7 je prošle godine zvanično pokrenuo Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i investicije, njegovu alternativu BRI. Zemlje G7 rekle su u maju na samitu svojih lidera u Japanu da pokušavaju da "smanje prekomernu zavisnost" od drugih zemalja, ali "ne odvajajući ili okrećući se ka unutra".

Sastanak Bajdena i Melonijeve održan je manje od nedelju dana nakon što je ona bila domaćin međunarodne konferencije o migracijama u Rimu, dok Italija pokušava da se izbori sa velikim brojem migranata koji stižu čamcima iz severne Afrike.

Italija je planirala da razgovara sa SAD kako da podrži razvoj i stabilnost Afrike, saopštila je Melonijeva kancelarija.

(EURACTIV.rs)