Politika

NOVA OPTUŽNICA PROTIV DONALDA TRAMPA: Bivši predsednik Amerike opet pod istragom, objavljeni svi detalji

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Nova optužnica protiv Donalda Trampa i njegovih saradnika zbog poverljivih dokumenata američke vlade.

Izvor: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Specijalni tužilac Džek Smit proširio je slučaj koji se tiče poverljivih dokumenata, protiv bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa. Smit je izneo značajne nove tvrdnje da su Tramp i njegovi zaposleni pokušali da izbrišu bezbednosne snimke Mar-a-Laga koje je tražila istražna porota zadužena za slučaj nepravilnosti pri korišćenju vladinih dokumenata. 

Nove optužbe su predstavljene u okviru takozvane zamenske optužnice koju je u četvrtak podigla istražna porota na Floridi. Treći optuženi, Karlos De Oliveira, radnik Mar-a-Laga, takođe je pridodat predmetu. Optužen je zajedno sa Trampom i Voltom Nautom da je ometao istragu navodnom ponudom za brisanje bezbednosnih snimaka u Trampovom letovalištu na Floridi.

Tramp se takođe suočava sa novom optužbom koja proiziazi iz navodno pogrešno korišćenih poverljivih dokumenata koji su u srži slučaja, pri čemu su tužioci identifikovali novi dokument koji je Tramp nezakonito prisvojio. "Si-En-En" navodi da su u pitanju mogući planovi za napad na Iran.

Izvor: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Tramp i Nauta izjasnili su se da nisu krivi za početnu rundu optužbi koje je Smit podneo u slučaju prošlog meseca.

Podnošenje novih optužbi ilustruje dubinu i širinu pravne opasnosti u kojoj se Tramp nalazi. Potencijalna optužnica protiv Trampa u Smitovoj istrazi o subverziji na izborima i dalje se nadvija protiv bivšeg predsednika, a moguće optužbe se očekuju za nekoliko nedelja u okrugu Fulton u Džordžiji, kao i istraga o ponašanju Trampa i njegovih saveznika posle izbora.

Šta piše u novoj optužnici protiv Donalda Trampa?

Bivši američki predsednik optužen je da je bio "deo nastojanja" da se izbrišu sigurnosni snimci u letovalištu Mar-a-Lago. Tramp je, navodno, od zaposlenih u letovalištu tražio da se snimci obrišu da ne bi stigli do federalne istražne porote. De Oliveira je navodno neimenovanom zaposlenom rekao da "šef traži da se snimci obrišu", a kada je ta osoba odgovorila da ne ume to da uradi, niti smatra da sme, De Oliveira je nastavio da insistira. Pitao je i koliko dugo se snimci čuvaju na serverima, i nakon što je dobio odgovor da je u pitanju period od 45 dana, rekao je zaposlenom da bi razgovor trebalo da ostane tajna.

U optužnici se spominje i poverljivi dokument američke vlade koji je bio kod Trampa, iako nije trebalo da bude tako. U pitanju je, javlja "Si-En-En", prezentacija vojne aktivnosti u stranoj zemlji označena najvišim stepenom poverljivosti. Tramp je taj dokument navodno i pominjao u jednom intervjuu 2021. godine, mada je naknadno izjavio da "dokument ne postoji" i da je govorio o medijskim izveštajima.

Još uvek nije poznato kako će se dalje odvijati slučaj protiv Donalda Trampa, usled novih tačaka optužnice. Početak suđenja zakazan je tek za kraj maja iduće godine, a sada je moguće da će biti pomeren za još kasnije. Tramp je u četvrtak izjavio da su nove tačke optužnice "pokušaj mešanja u predstojeće izbore, i to na najvišem nivou". On tvrdi da je zbog rezultata u anketama pred izbore "postao meta Ministarstva pravde".

(EURACTIV.rs)