Politika

EKSKLUZIVNO - USKORO MREŽA CENTARA ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DECU: Igor Jurić o Amber Alert sistemu i novoj inicijativi

Autor Tamara Milošević Grbić

Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu najavio je za EURACTIV osnivanje regionalne mreže centara koji će povezivati Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Mreža centara bi trebalo da označi početak aktivnog združenog delovanja, koja bi nas regionalno osnažila u nameri da se zajednički borimo i brže postižemo rezultate, navodi Jurić za naš portal.

"Namera nam je da pokrenemo projekat koji će biti baziran na radu i resocijalizaciji dece sa problemom u ponašanju. Naše društvo konkretno ima veliki problem sa vršnjačkim nasiljem i želimo da po uzoru na druge zemlje Evropske unije kao primer dobre prakse prenesemo njihova iskustva i alate kod nas. Želja nam je da u Srbiji ovaj projekat kao dobar preventivni metod zaživi u svim lokalnim samoupravama“, kazao je Jurić.

CZND u saradnji sa Centrom za siguran internet uključen je u projekat Net Patrole koji se bavi uklanjanjem štetnog sadržaja sa interneta sa ciljem da svojim aktivnostima podigne bezbednost dece na viši nivo i da kreira internet okruženje u kojem će ga deca koristiti radi edukacije i zabave. Net Patrola postala je član INHOPE mreže koju čini 40 zemalja a koja u saradnji sa Interpolom uklanja video i foto materijale koji pokazuju zlostavljanje dece.

„Zabrinjavajući je podatak koji je pokazalo DeShame istraživanje da 90 odsto srednjoškolaca na internetu provodi sedam i više sati, a isto toliko tinejdžera susrelo se sa ‘nedoličnim’ uznemiravanjem preko interneta“, istakao je Jurić za EURACTIV.

Centar za nestalu i zlostavljanu decu, takođe je postao i deo globalne mreže ECPAT koju čini više od stotinu organizacija iz celog sveta. Njihova misija je rad na zaustavljanju onlajn ekspolatacije i trgovine decom.

„Trenutno smo u kamapanji protiv zlostavljanja i eksploatacije dečaka u sportu. Nadamo se da će nam i druge organizacije u svetu, naročito u Evropi, otvoriti svoja vrata kako bi nam pomogli da ukažemo na važnost ove teme“, naglasio je Jurić.

Kampanja uvođenja Amber alert sistema, brzog obaveštavanja javnosti u slučajevima nestanka dece, naišla je na veliko interesovanje javnosti u Srbiji.

Formiran je tim u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova koji aktivno će raditi najpre na analiziranju postojećeg stanja, a zatim i na uspostavljanju tog sistema. Timu će se u svom radu pridružiti mnogobrojne nevladine organizacije, tužilaštvo, ministarstva telekomunikacija i informisanja, rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i mnogi drugi relevantni akteri.

Govoreći o iskustvima iz sveta, osim što je sistem efikasan brojni primeri svedoče o važnosti njegovog postojanja. Veliki broj otmičara dete pusti na slobodu plašeći se da će biti brzo uhapšeni.

„Naravno, to su situacije u kojima moramo dodatno biti oprezni. Kada kažem oprezni, ne u teorijama zavere. Opreznost u smislu praktičnih, zakonskih i psiholoških ograničenja. Ne plašim se zloupotreba zato što je policija ta koja procenjuje da li je dete u životnoj opasnosti i kada bi ga trebalo pokrenuti. Ukoliko je takva procena, sistem će biti i mora biti pokrenut bez obzira na, recimo, ko je staratelj deteta, jer je važan sam život“, smatra direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Jurić ističe da se u iskustvu drugih zemalja koje imaju ovaj sistem vrlo jasno dokazala efikasnost. Ono što je potrebno pre uspostavljanja sistema je edukacija građana. Veoma je važno da se jasno zna uloga svih nas, celog društva, kako funkcioniše sistem, kako reagovati i šta činiti kada se on pokrene. Ova ideja je čista, humana i u bilo kom pravcu i smislu teorije zavere mogu se tumačiti kao neznanje i širenje dezinformacija koji ne doprinose jednom zrelom društvu u čijem fokusu su životi dece.

“Zaštita bezbednosti dece na internetu, u vršnjačkom i porodičnom nasilju teme su na kojima mi kao pojedinci ali i naše društvo moramo više da radimo zarad dobrobiti i budućnosti naše dece”, zaključio je Jurić za EURACTIV.

(EURACTIV.rs)