Politika

NOVA MINISTARKA PROSVETE O PLANOVIMA: Škola ne sme biti mesto nasilja, moramo preduzeti sve na ranom otkrivanju problema

Autor Milena Antonijević

Slavica Đukić Dejanović zameniće stranačkog kolegu, Branka Ružića na mestu ministra prosvete. Ona je izjavila da resor preuzima sa velikom odgovornošću i istakla značaj zajedničkog rada nastavnika, roditelja i dece.

Izvor: rts/printscreen

Slavica Đukić Dejanović, rekla je u Dnevniku RTS-a da sa osećanjem ogromne odgovornosti preuzima ovaj resor, svesna činjenice da je Vlada apsolutno rešena da početak školske godine bude radost za decu, sa dužnim sećanjem i osećanjem pijeteta i dostojanstva za žrtve iz majske tragedije.

Prema njenim rečima, moraju se preduzeti sve mere na ranoj detekciji mogućeg nasilja.

"Škola ne sme biti mesto nasilja. Na tome moramo svi da radimo", poručila je ministarka.

Ona smatra da uloga pedagoga i psihologa mora biti na potpuno drugačijem nivou.

"Psihologa u školi, koja ima 1.500 učenika, da ih imate dvoje-troje, to je apsolutno nedovoljno", rekla je Đukić Dejanovići dodala da će njih biti više nego što je bilo.

Ministarka napominje da su u timskom radu i pristupu borbi protiv nasilja podjednako važni i stariji i mlađi drug, komšija, roditelji. Školskih policajaca će biti daleko više nego što je bilo.

"Oni nemaju klasičan pristup lokalnih policajaca na ulici. Školski policajci su saradnici psihologa, pedagoga, roditelja, dece", kazala je ona.

Po pitanju predloga o uvođenju KD vrata i obaveznih testova na narkotike, ministarka je rekla da su povremena testiranja i individualni pristup deci potrebni, da su to metode koje se inače u svetu primenjuju, ali da od škole sigurno ne treba praviti ordinacije gde će se raditi na prevenciji narkomanije.

"Na prevenciji narkomanije treba da se radi u školi kroz edukativne programe. Nama je cilj da dete prosto ne dođe u kontakt sa narkotikom, odnosno da roditelj i njegov drug, pa i razredni starešina i nastavnik, primete značajno ranije da se menja, da je nešto drugačije", kazala je  ona.

Kada je reč o najavljenim povećanjima plata prosvetnih radnika, ministarka prosvete kaže da bi bilo pretenciozno da govori o tome da ima prostora za novo povećanje. Ocenjuje da su povišice nešto što odgovara finansijskom potencijalu države.

Kako i u ovom upisnom roku na fakultetima nema previše zainteresovanih za nastavničke smerove, ministarka je rekla da tržište rada mora da identifikuje koje profile bi trebalo menjati i proizvoditi.

Dejanović je zaključila da bi to trebalo da bude još jedan od razloga za maksimalnu podršku prosvetnim radnicima.

(EURACTIV.rs)