Politika

BELORUSIJA PRAVI PLAN SA VAGNEROVIM PLAĆENICIMA: Šta se Lukašenko dogovorio sa Putinom?

Autor Aleksandra Vrbica

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je tokom vikenda razgovarao sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o situaciji sa plaćeničkom grupom.

Izvor: EPA-EFE/ALEXANDER DEMYANCHUK / KREMLIN / POOL

Belorusija je u ponedeljak (24. jula) saopštila da preispituje bezbednost na svojim granicama sa Ukrajinom i Poljskom sa članovima ruske Vagnerove plaćeničke grupe koje je ugostio Minsk nakon njihove neuspele pobune u Rusiji.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Kubrakov sastao se sa komandantima Vagnera u centru za obuku kako bi izradili "jasan plan akcije", navodi se u saopštenju.

"S obzirom na tešku situaciju u blizini republičkih granica, posebno je važno da budemo spremni da odgovorimo na potencijalne izazove i pretnje", naveo je Kubrakov u Ministarstvu.

Citiran je da je pozdravio "praktično iskustvo" plaćenika nakon njihove višemesečne borbe u istočnoj Ukrajini, posebno u krvavim bitkama poput one za grad Bahmut.

Izvor: EPA-EFE/STRINGER

Iako Belorusija, verni ruski saveznik, ne ratuje direktno u Ukrajini, ruska vojska je koristila svoju teritoriju i aerodrome kao pozadinu pre svoje invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je krajem prošlog meseca naredio da se pojača bezbednost duž beloruske granice nakon što su Vagnerovi borci prebačeni u Belorusiju prema sporazumu sa Moskvom.

Belorusija je redovno optuživala članicu Evropske unije Poljsku za provokacije na njihovoj zajedničkoj granici.

Varšava kaže da Vagnerovo prisustvo u Belorusiji vidi kao "potencijalnu pretnju" u regionu i da nastoji da ojača svoj istočni deo.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je tokom vikenda uverio ruskog kolegu Vladimira Putina da Minsk "kontroliše" situaciju držeći plaćeničku grupu u centru zemlje.

"Oni traže da odu na zapad... da odu na put u Varšavu", rekao je Lukašenko Putinu. "Ali, naravno, držim ih u centralnoj Belorusiji, kao što smo se dogovorili."

Beloruski moćnik ugošćuje borce nakon što je posredovao u dogovoru koji je ubedio njihovog lidera Jevgenija Prigožina da prekine junski marš na Moskvu i protera se u Belorusiju.

(EURACTIV.rs)