Politika

PREMIJERKA O ZAKONU O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Cilj je da se očuvaju nacionalni i strateški interesi

Autor Milena Antonijević

Premijerka Ana Brnabić govorila je o Predlogu zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije. Naglasila je važnost ovog zakona za privredu i građane i odgovorila na kritike kojih je oko njega bilo.

epa10552338 Serbia's Prime Minister Ana Brnabic talks during the press conference with North Macedonia's Prime Minister after their meeting in Belgrade, Serbia, 31 March 2023. Prime Minister Kovacevski is on official visit to Serbia. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Izvor: EPA-EFE/Andrej Cukić

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije od velikog značaja za privredu i građane i da se njime ne privatizuju javna preduzeća i nacionalna dobra, o čemu se u javnosti govorilo prethodnih dana.

"Predlog ovog zakona je važan za našu zemlju i građane, za konkurentnost privrede i uvećanje bogatstva preduzeća profesionalizacijom upravljanja njima. Zakonom bi otpočeli sistemsku reformu upravljanja svim privrednim društvima, pa i javnim preduzećima", kazala je Brnabić na sastanku sa novinarima u Palati Srbije, koji je Vlada organizovala da bi se otklonile nedoumice oko ovog zakonskog predloga, prenosi RTS.

Ona je dodala da je predlog izazvao mnoge polemike i nedoumice i da je povučen iz procedure kako bi prošao još jedan krug javne rasprave.

"Prethodno je Vlada Srbije u decembru 2020. usvojila polazne osnove za uspostavljanje politike državnog vlasništva, Strategiju državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Srbije, za period 2021-2027. godine u aprilu 2021. i Akcioni plan za period 2021-2023. godine" istakla je premijerka, dodajući da su prilikom izrade Strategije i Nacrta zakona, održane javne rasprave, kao i da on nije donošen u tajnosti, kakvih kritika je bilo.

Predsednica vlade je rekla da ni u jednom trenutku nije postojao plan da se privatizuje Elektroprivreda Srbije. Prema njenim rečima, u planu je profesionalizacija ovog preduzeća što je u najboljem interesu radnika. Direktor EPS-a će biti izabran na konkursu, koji bi trebalo da bude raspisan u najkraćem mogućem roku, navela je premijerka.

Brnabić očekuje da se EPS u budućnosti vodi na profesionalniji način, kako bi mogao da se takmiči sa najjačim energetskim kompanijama u Evropi.

Ona je navela da je jedna od mera strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim društvima transformisanje javnih preduzeća u akcionarska društva ili društva sa ograničenom odgovornosti.

Da predlog zakona nije usvojen tajno, prema njenim rečima, pokazuje i to da je njegovo usvajanje jedna od tri ključne preporuke MMF-a.

"Netačno je da ovim zakonom želimo da omogućimo privatizaicju javnih preduzeća, kao što su Srbijavode, Srbijašume i slično. Cilj zakona je da se očuvaju nacionalni i strateški interesi zemlje. Mogli smo i prethodnim zakonom da ih privatizujemo i nismo za to morali da donosimo novi zakon", rekla je premijerlka.

Kako kaže, besmisleno je i to da se usvaja zakon da se privatizuju nacionalni parkovi, javna dobra i slično.

"Zakonom o javnoj svojini utvrđeno je da se u kapital ne mogu ulagati prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi koje mogu biti isključivo u javnoj svojini i druge nepokretnosti koje mogu biti isključivo u javnoj svojini. Istim zakonom je propisano i da šume i šumsko zemljište, vodno zemljište i vodni objekti u javnoj svojini, kao i druga dobra od opšteg interesa u javnoj svojini, saglasno posebnom zakonu, kojima upravlja javno preduzeće, ne ulaze u kapital tog preduzeća", rekla je Brnabić.

Premijerka je podvukla da Vlada Srbije neće odustati od predloga ovog zakona,  naglašavajući da je otvorena za sve predloge u vezi sa njim, ali da je do sada u javnoj raspravi dobijeno veoma malo konstruktivnih predloga.

"Jedan od njih je onaj koji je dala Transparentnost Srbija, a odnosi se na potrebu usklađivanja Zakona o sprečavanju korupcije, i to ćemo uraditi. Ostalo su bile uglavnom političke floskule", istakla je Brnabić.

Ona je rekla da će sa ministrom finansija, Sinišom Malim, koji sada privremeno vodi i Ministarstvo privrede, odlučiti da li da se organizuje još neka javna rasprava o ovom predlogu, pre razmatranja na vladi.

"Imali smo raspravu sa sindikatima, političkim strankama i nevladinim organizacijama, ovo danas je treća rasprava. Kada se rasprave završe, zakon ćemo staviti na prvu sledeću sednicu Vlade Srbije", kazala je Brnabić. 

(EURACTIV.rs)