Politika

USKORO NOVI SASTANAK O KOSOVU U BRISELU: Reakcije predstavnika "petorke" nakon razgovora sa Vučićem

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predstavnici "velike petorke" oglasili su se za medije nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i razgovor nazvali konstruktivnim. Uskoro će se dogoditi novi susret u Briselu.

Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, rekao je nakon razgovora petorke sa Aleksandrom Vučićem da dijalog nikada nije ni prestajao, ali da je glavni izazov činjenica što je postao instrument za rešavanje kriza.

"Želimo da ga vratimo na strateški nivo na osnovu francusko-nemačkog predloga, koji SAD potpuno podržavaju. Detaljno smo razgovarali o tome koje su posledice za region ako ne napreduje. Da ima otvorenu ranu i zamrzmuti konflikt koji zapravo nije zamrznut, da zajednica na severu Kosova živi u tenzijama, sa barikadama i pod pritiskom, ljudima koji su zabrinuti... Mislim da smo imali dobar razgovor i da smo danas mnogo napredovali. Razgovori su bili veoma, veoma konstruktivni i mislim da imamo dobru osnovu za dalje", rekao je on za "Glas Amerike".

Formalno nije određen datum novog sastanka u Briselu, ali je američki diplomata izjavio da će se on dogoditi vrlo brzo i da se o tome trenutno razgovara. Eskobar je rekao da je francusko-nemački predlog sada na stolu, ali da bi ga trebalo razdvojiti od sprovođenja obaveze formiranja Zajednice srpskih opština.

"Te dve stvari nisu u potpunosi povezane, ZSO je postojeća obaveza i mora da se implementira", rekao je on.

Upitan šta će se dogoditi ako se premijer Kosova Aljbin Kurti ne složi sa predlogom, Eskobar je podvukao da Kurti ne mora da se složi jer je u pitanju postojeći obavezni sporazum i on će biti implementiran, samo je pitanje kako.

Lajčak: Naš posao će se nastaviti bez odlaganja

I specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak oglasio se nakon sastanka i nazvao ga intenzivnim i otvorenim.

"Predsednik Vučić demonstrirao je odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive za Srbiju. Za nas, implementacija ZSO je ključni element stabilnosti", rekao je Lajčak za Radio-televiziju Srbije.

On je dodao da postoji uverenje da je nemačko-francuski plan za Kosovo najbolji način za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kao i za evropsku integraciju regiona, i podvukao da će se njihov posao nastaviti bez odlaganja.

(EURACTIV.rs)