Politika

VUČIĆ NAKON SASTANKA O KOSOVU: Bio sam suočen sa izazovima za Srbiju ako ne prihvatimo plan

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se nakon razgovora o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u petak u Vili Mir sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom i diplomatskim savetnikom predsednika Vlade Republike Italije Frančeskom Talom.

Diplomatska petorka tokom dana je razgovarala sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, a potom došla u Beograd. Teme razgovora bili su nastavak dijaloga Beograda i Prištine na osnovu nemačko-francuskog plana za Kosovo.

Vučić je nazvao sastanak sa diplomatskom petorkom "najtežim razgovorom koji su imali".

"Saglasni smo da zamrznuti konflikt nije rešenje, želim da kažem da sam danas kao predsednik nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji su bili stavljeni pred Srbiju, ako se ne bismo saglasili sa planom koji je predložen", rekao je on.

Vučić je kazao da je Srbija tražila od petorke pomoć u prevazilaženju turbulencije sa kojima se suočava na Kosovu i Metohiji, i dodao da je stav naše zemlje da je krajnje vreme da se formira Zajednica srpskih opština.

"To nije samo obećano, već i potpisano pre deset godina i pitanje je hitnosti jer će tek nakon toga biti moguć razgovor i kakva-takva normalizacija situacije. Spremni smo da pristanemo na predloženi koncept, i da radimo na implementaciji. Učinio sam jasnom jednu stvar, pokazao svu brigu i rezervisanost oko jednog važnog pitanja, ali o tome ne mogu da govorim jer predlog nije javan", rekao je on.

"Očekujemo podršku na evropskom putu i pred nama nisu laki dani, ljudi bi trebalo da znaju da ovo nisu ni lepi, ni slatki razgovori. Dao sam sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju, i moći ću to da činim barem još neko vreme", poručio je Vučić.

(EURACTIV.rs)