Politika

NEMAČKA ŽELI BLIŽU SARADNJU SA INDIJOM: Ministar ekonomije naveo dva razloga za ovaj potez

Autor Aleksandra Vrbica

Robert Habek i Hubertus Hajl, njegov kolega ministar zadužen za rad, trenutno putuju u Indiju koja je domaćin sastanaka ministara rada i energetike G20.

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemačka želi da intenzivira odnose sa Indijom kako bi se suprotstavila kineskom uticaju i smanjila zavisnost od snabdevanja, naglasio je nemački ministar ekonomije Robert Habek uoči posete Delhiju.

Habek i Hubertus Hajl, njegov kolega ministar zadužen za rad, trenutno putuju u Indiju koja je domaćin sastanaka ministara rada i energetike G20.

"Kina i SAD će nastaviti da budu glavni u trgovinskoj politici u budućnosti. Upravo zbog toga je imperativ Nemačke i Evrope da traže partnere", rekao je Habek za "ntv". "Indija je protivteža Kini i važan igrač u Indo-Pacifiku", dodao je on.

U prošlosti, nemačka preduzeća su se previše fokusirala na Kinu, rekao je Habek.

Međutim, iako je priznao da će za promenu stvari trebati vreme, rekao je da je važno preduzeti mere ka diverzifikaciji novih poslovnih investicija, ukazujući na IT usluge, farmaceutske proizvode i industrijska dobra kao ključne oblasti saradnje sa Indijom.

Svest o jednostranim zavisnostima je porasla u Nemačkoj otkako je ruska invazija na Ukrajinu ogolila zavisnost zemlje od ruskih fosilnih goriva. Indija je bila važna meta vladinih napora da diverzifikuje trgovinske odnose i proširi svoja geopolitička partnerstva.

Izvor: EPA-EFE/HARISH TYAGI

Kancelar Olaf Šolc posetio je Indiju u februaru, dok je ministar odbrane Boris Pistorijus to učinio u junu, potpisavši ugovor o prodaji nemačkih podmornica. Nemačka je takođe postavila novi fokus na druge zemlje BRIKS-a, poput Brazila i Južne Afrike.

Osim trgovine, Nemačka želi da dovede strane radnike jer se suočava sa nedostatkom kvalifikovane radne snage. Na svom putovanju, Hajl će potpisati ugovor o proširenju programa kojim će se medicinske sestre iz Kerale, indijske države, povezati sa nemačkim poslodavcima.

Međutim, vrednosni sukobi se naziru u senci trgovinskih odnosa jer novi partneri ne dele uvek iste stavove sa Zapadom o temama kao što su ruska invazija na Ukrajinu, demokratija, zelena tranzicija.

"Postoje vrednosti u Indiji koje se ne poklapaju sa našim", priznao je Habek dok je kritikovao indijski uvoz ruske nafte i upozorio da će Evropa sarađivati samo na održivim proizvodima.

"Ne postoji zamisliv svet u kome se može živeti u skladu sa čistom doktrinom", dodao je on.

Izvor: EPA-EFE/Julien de Rosa

Međutim, pokušaji da se ojačaju veze sa Indijom nisu tako dobro prošli u susednoj Francuskoj. Nedavna poseta premijera Narendre Modija ovoj zemlji, koji je bio počasni gost na tradicionalnom francuskom Danu Bastilje, bila je široko kritikovana.

Različite nevladine organizacije i političari iz opozicionih partija pokrenuli su pitanja kao što su kršenje ljudskih prava, napadi na novinare i medije, rastući autoritarizam, hapšenje kritičara vlade, represija nad muslimanskim manjinama i ograničenje slobode okupljanja.

Prema francuskoj nevladinoj organizaciji Liga za ljudska prava, poseta "još jednom šalje katastrofalan signal u smislu negacije naših demokratskih vrednosti".

(EURACTIV.rs)