Politika

DIREKTOR KANCELARIJE ZA KOSOVO I METOHIJU: Priština nije spremna da ide u smeru deeskalacije

Autor Milena Antonijević

Nakon sastanka u Briselu, Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, rekao je da je poslednji sastanak na tehničkom nivou u Briselu samo potvrdio da Priština nije spremna da radi na deeskalaciji.

Izvor: rts/printscreen

Petković je za RTV Pink rekao da je manir Prištine da o deeskalaciji govori, a kada to treba da se sprovede u delo, neće dogovore, neće trilateralni sastanak, prenosi Kosovo online.

"Mi smo bili spremni da se sretnemo sa prištinskom delegacijom, da imamo direktne razgovore jer zato smo i došli, da razgovaramo o uslovima koji treba da omoguće bolji život i za Srbe i za Albance", kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, jasno je da Priština samo fingira pregovore.

"Trebalo je da razgovaramo u trojnom formatu radi deeskalacije, jer šta je danas preče kada je reč o Kosovu i Metohiji nego da dođe do smirivanja tenzija na severu gde i dalje imamo policiju i nastavak maltretiranja Srba na severu, a situacija ni na jugu nije sjajna - ni u Štrpcu, Gračanici, Kosovskom Pomoravlju. Najvažnije je bilo da rešimo krizu, da se povuku gradonačelnici koji nemaju legitimitet, da se povuku policajci", rekao je on.

On dodaje da je u Briselu to i rekao Miroslavu Lajčaku, specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine.

Petković je ukazao i na to da je Beograd ispunio dve od tri "obaveze" za postizanje deeskalacije, a da će treću ispuniti kada oni povuku policiju, te da narod u opštinama na severu neće protestvovati.

Prema njegovim rečima, Besnik Bisljimi je imao sastanak sa Lajčakom u Bratislavi, a ideja EU je bila da tim sastankom sa Prištinom napravi međukorak, koji bi omogućio da, kada počne sastanak u Briselu, situacija bude koliko-toliko relaksiranija.

Kako je naglasio, oni nisu mogli da postignu nikakav dogovor, jer je za to neophodan i Beograd, ali su se konsultovali da Priština pokaže dobru volju time što će za 25 odsto smanjiti prisustvo policije iz i oko opštinskih zgrada, a da se na zajedničkom sastanku dogovara o svemu ostalom, uključujući i povlačenje ostatka policije.

"Oni kažu mi smo svoje ispunili, otvoren je put za izbore, to je Kurti na Tviteru poručio. Tih 25 odsto i nisu pomereni, oni su u krugu od 100 ili 200 metara, samo nisu ispred vrata opštine, već ispred škole, to znaju i u EU. Kurti pokušava time da zavitlava i samu EU i da sve prevari. A šta je sa ZSO, šta je sa ostavkama gradonačelnika? Sve je šarada od demokratije kada govorimo o Prištini", kazao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da se Beograd bori, pokazuje konstruktivnost i čini sve da sačuva narod na Kosovu. To, prema njegovim rečima, dokazuje i sastanak u Briselu sa šefom NATO-a

"Stoltenberg je organizovao večeru u svom domu, tako nam je ukazao čast. Mi smo mu predali čitave materijale i izveštaje i o 384 napada na Srbe od dolaska Kurtija na vlast, o napadima na crkve, manastire, grobove, takvih ima 54, 15 napada na decu, 13 na medicinske radnike i ambulantna vozila. Posebno smo obratili pažnju i govorili o nevino uhapšenim Srbima i govorili im šta Priština radi. Podneli smo izveštaj o maltretiranju u kosovskim kazamatima gde su i dalje trojica ostala, a četvorica su pušteni", rekao je Petković.

Prema rečima Petkovića, Stoltenberga su obavestili o svim dešavanjima.

"Pokazao je razumevanje i mnogo toga poznaje iako se suočava i sa većim problemima, ali tu su bili i njegovi saradnici koji su do tančina upoznati šta se dešava na Kosovu i Metohiji", kazao je Petković.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju je dodao da je Vučić nakon povratka iz Brisela lično pozvao i čuo se sa svim oslobođenim Srbima, razgovarao i sa njima i sa njihovim porodicama.

"lako je govoriti o velikim geopolitičkim problemima, ali kada predsednik okrene svakoga pojedinačno, to govori o tome da ste posvećeni da gradite mir i stabilnost. Naš narod ne treba da brine, iako se kosovska vojska naoružava, mi se trudimo da čuvamo mir i stabilnost, da naš narod ne bude ugrožen. Ne zavisi samo od nas, već i od onih sa kojima ne može da se razgovara - Prištinom, ali mi ćemo se i dalje boriti za mir", kazao je Petković.

(EURACTIV.rs)