Politika

SUĐENJE TAČIJU: Ispitan petnaesti svedok, nastavak za mesec dana

Autor Milena Antonijević

U Hagu je završeno ispitivanje zaštićenog svedoka u postupku protiv bivših vođa takozvane OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Kranisćija.

Izvor: YouTube/screenshot/Dejan Dimitrijevic

Petnaesti svedok tužilaštva dao je iskaz putem video linka, svedočivši o smrti člana svoje porodice, prenosi RTS.

Početkom aprila, okrivljeni Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Kranisći izneli su uvodna izlaganja i negirali optužbe. U postupku je odobreno učešće 140 žrtava.

Vođe takozvane OVK optužene su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora takozvane OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji, nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Navodi se da su stotine civila neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora. Takođe stoji i da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na Kosovu i Metohiji, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Navodi se da oni snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i Metohiji, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv takozvane OVK.

Suđenje će biti nastavljeno posle letnje pauze, 14. avgusta.

(EURACTIV.rs)