Politika

AMERIČKA EKONOMISTKINJA ODUSTALA OD FUNKCIJE U KOMISIJI: Povukla se zbog nesuglasica Francuza oko njenog imenovanja

Autor Milena Antonijević

Američka ekonomistkinja Fiona Skot Morton povukla se iz razmatranja za jednu od najviših funkcija u Evropskoj komisiji, nakon što se u francuskim medijima pojavili negativni stavovi oko njene nacionalnosti i mogućeg sukoba interesa.

Izvor: Christophe Licoppe/European Commission

Evropska poverenica i izvršna potpredsednica Komisije Margrethe Vestager saopštila je da je Skot Morton ipak odlučila da neće preuzeti dužnost glavne ekonomistkinje Uprave za tržišnu konkurenciju DG COMP.

Vestager je rekla kako sa žaljenjem prihvata njenu odluku.

Povukla se zbog političkih nesuglasica oko njenog imenovanja

U svom dopisu poverenici Vestager, Skot Morton navodi da se na ovaj potez odlučila "zbog političkih nesuglasica do kojih je došlo zbog izbora neevropskog kandidata i važnosti da GDG COMP ima punu podršku Evropske unije".

Vestager je branila kandidatkinju koju je izabrala pred zastupnicima Evropskog parlamenta i hvalila njene kvalifikacije. Pojasnila je kako je opseg potencijalnih sukoba interesa "ograničen" i kako je uloga glavnog ekonomiste samo savetodavna i da nema ulogu u donošenju odluka.

Francuska vlada pozvala na preispitivanje odluke o imenovanju Amerikanke u Evropsku komisiju

To nije uverilo evrozastupnike koji su prema Mortonovoj ostali skeptični. Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u utorak kako "sumnja" u odluku o njenom imenovanju, a francuska vlada je pozvala da se ta odluka preispita.

Pritisak se dodatno povećao kada je pet poverenika Evropske komisije u utorak uveče poslalo pismo predsednici Komisije Ursuli von der Lajen i takođe pozvalo na "preispitivanje" odluke o imenovanju Mortonove.

Među pet potpisnika bili su italijanski poverenik Paolo Đentiloni, zadužen za privredu, i francuski poverenik Tijeri Breton, zadužen za industriju.

"Mogući sukob interesa"

Kritike su bile fokusirane na "rizik od sukoba interesa", s obzirom da je Mortonova u prošlosti radila kao savetnica za vodeće američke tehnološke kompanije. Njeno državljanstvo kritikovano je zato što se obično isključivo Evropljani imenuju na tako osetljiva radna mesta. U njenom slučaju primenjena je vanredna procedura, koja je, iako zakonita, vrlo retka.

Francuska evroposlanica iz redova liberala Stefani Jon-Kortin, koja je u utorak kritikovala Vestager, pozdravila je odluku Mortonove o povlačenju kandidature.

Holandski zastupnik iz redova socijaldemokrata Pol Tang takođe je pozdravio njeno odustajanje, radi "sprečavanja stvarnih i mogućih sukoba interesa".

'Nacionalizam' kao glavna motivacija protiv imenovanja Mortonove

S druge strane, evroparlamentarci iz redova Zelenih poput Kire Peter-Hansen i Rasmusa Andresena u međuvremenu su obelodanili "nacionalizam" kao glavnu motivaciju iza kampanje protiv imenovanja Mortonove.

Scott Morton je profesorka na američkom Univerzitetu Jejl gde se predaje tržišnu konkurenciju, a u karijeri je radila i kao savetnica za nekoliko digitalnih divova, uključujući Apple i Microsoft.

Trebalo je da stupi na dužnost 1. septembra ove godine.

(EURACTIV.rs)