Politika

ODRŽANA PRVA SEDNICA ANKETNOG ODBORA ZA MASOVNA UBISTVA: Marinika Tepić izabrana za predsednicu

Autor Milena Antonijević

Anketni odbor bi u roku od 30 dana trebalo da pribavi sve neophodne podatke, izjave i obaveštenja koji će omogućiti da se uradi izveštaj o eventualnim propustima institucija, i da predloži mere za sprečavanje ovakvih tragedija.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Marinika Tepić, šefica poslaničke grupe "Ujedinjeni", sa 16 glasova "za" izabrana je za predsednicu Anketnog odbora u Skupštini Srbije. Za zamenicu je izabrana Biljana Pantić Pilja, poslanica Srpske napredne stranke.

Ovaj odbor formiran je na zahtev opozicije kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u selima u okolini Smedereva i Mladenovca. Skupština je odluku o formiranju Anketnog odbora donela 11. jula na sednici koju je tražila opozicija, a taj predlog je obrazlagao šef poslaničke grupe Zeleno levi klub, Radomir Lazović.

Pri izboru predsednika, dva člana odbora bila su uzdržana, dok su dva bila protiv. Za izbor Pantić Biljane za zamenicu predsednika Odbora, glasalo je njih 17, a uzdržanih nije bilo.

Protiv izbora Marinike Tepić izjasnili su se šef poslaničke grupe Srpskog pokreta Dveri, Boško Obradović, samostalni poslanik Dejan Bulatović i poslanica Jedinstvene Srbije, Marija Jevđić.

Anketni odbor u roku od 30 dana treba da pribavi sve neophodne podatke, izjave i obaveštenja koji će omogućiti da se uradi izveštaj o eventualnim propustima institucija, kao i da predloži mere za sprečavanje i prevenciju ovakvih tragedija.

Među članovima odbora su: Aleksandar Marković SNS, Igor Bečić SNS, Nataša Jovanović SNS, Veroljub Arsić SNS, Biljana Pantić Pilja SNS, Andreja Savić SPS, Uglješa Grgur SPS, Marinika Tepić SSP, Pavle Grbović PSG, LJubinko Đurković NADA, Miroslav Aleksić Narodna stranka, Miodrag Gavrilović DS, Dragana Rakić DS, Marija Jevđić JS, Neboša Zelenović Moramo-Zajedno, Nikola Dragićević Zavetnici, Dragana Mijenić Zavetnici, Sanja Jevtić Branković SDPS, Dragan M. Marković PUPS, Boško Obradović i Radmila Vasić Srpski pokret Dveri, Robert Kozma Zeleno levi klub, Žombor Ujvari SVM, Aleksandar Olenik i Dejan Bulatović kao samostalni poslanici.

(EURACTIV.rs)