Politika

ESKOBAR PREDSTAVLJA IZVEŠTAJ KOMITETU ZA BEZBEDNOST: Za rešenje na Kosovu i Metohiji ključno formiranje ZSO

Autor Milena Antonijević

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, danas će izlagati Izveštaj o situaciji na Kosovu i Metohiji pred Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD.

Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U izveštaju se navodi da je ključni element Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa i Aneksu za implementaciju - ispunjavanje obaveze Prištine da se uspostavi Zajednica srpskih opština.

"ZSO bi osnažila opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom za koordinaciju o zajedničkim izazovima u pružanju nekih javnih usluga, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i lokalni ekonomski razvoj", navodi Eskobar u izveštaju, objavio je na sajtu Predstavnički dom.

Eskobar je u izveštaju istakao da je odnos izmeđi Beograda i Prištine težak, ali je naveo da je u februaru i martu, uz snažnu podršku SAD, postignut napredak kojim se pruža okvir za ispunjavanje obaveza obe zemlje, piše RTS.

"Kosovo i Srbija su se dogovorili da međusobno priznaju dokumenta i nacionalne simbole. Prema tom sporazumu, Srbija više neće lobirati protiv Kosova za članstvo u međunarodnim organizacijama", stoji u izveštaju specijalnog izaslanika.

On je naveo i da je, nakon postizanja tih dogovora došlo do "ozbiljnih provokacija, eskalacije tenzija i neprihvatljivog nasilja srpskih demonstranata nad Kforom, policijom i novinarima na severu Kosova i Metohije".

U izveštaju stoji i da je kao odgovor na eskalaciju Kfor rasporedio rezervne elemente kako bi pojačao misiju i kako bi obezbedio sigurno okruženje na severu Kosova i Metohije, u skladu sa svojim mandatom.

"Sa Evropskom unijom smo pozvali na hitnu deeskalaciju, uključujući održavanje novih opštinskih izbora i izbora za gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova, uz učešće etničkih Srba i na ponovno fokusiranje na primenu sporazuma postignutog u okviru dijaloga uz posredovanje EU", stoji u izveštaju Eskobara.

Kako navodi, SAD i EU ostaju angažovane u Beogradu i Prištini i pozivaju obe strane da ispune sve svoje obaveze koje su preduslov za nastavak napredovanja na njihovom evropskom putu.

(EURACTIV.rs)