Politika

POLJSKI MINISTAR OSLOBODIO NEONACISTKINJU IZ ZATVORA: Odluka žestoko uzdrmala poljsku javnost i pokrenula niz pitanja

Autor Milena Antonijević

Poljski evroskeptični ministar pravde Zbignjev Ziobro, koji je i državni tužilac, odlučio je da oslobodi ekstremno desničarsku aktivistkinju i neonacistkinju osuđenu na tri godine zatvora zbog napada na ženu na LGBT događaju 2020. godine

Izvor: EPA-EFE/Tomasz Gzell

Marika Matušak i još troje aktivista pokušali su da ugrabe torbu duginih boja dok je žrtva učestvovala na Prajdu Poznanj. Prema spisima predmeta, Matušak i još dvoje počinilaca naneli su žrtvi modrice i uganuća šaka i zglobova. Izrečena kazna od tri godine zatvora, bila je najmanja moguća za primenu u ovom slučaju.

Ova 21-godišnjakinja provela je 12 meseci u zatvoru od ukupno tri godine, na koliko je prvobitno bila osuđena. Nedavno je njen slučaj postao ozloglašen kada je fundamentalistički katolički institut Ordo Iuris pokrenuo kampanju za njeno puštanje iz zatvora, tvrdeći da je mogla biti primenjena blaža kazna i navodeći da će u ponedeljak objaviti dosije o ovom slučaju.

Ministar pravde je u petak odlučio da pusti Matušak kući, gde treba da sačeka pomilovanje predsednika Andžeja Dude.

Prema rečima predstavnika katoličkog instituta, osuđena je nepravedno i iz ideoloških razloga.

Na internetu se rasplamsala kampanja ekstremne desnice koja je pozvala na oslobađanje agresorke, koja je viđena kao „branilac tradicionalnih vrednosti" i koji radi protiv „LGBT terora".

Njen napad je omalovažavan i sveden na jednostavno vučenje torbe, a krivica za njenu kaznu stavljena je na „kastu sudija", popularni termin koji evroskeptična desnica koristi za sudove koji se ne slažu sa poljskim vlastima.

Poljski sud je osudio mladu devojku u zatvor na tri godine jer je protestovala protiv promocije levičarske ideologije i homoseksualizma. Sudovi nemilosrdno kažnjavaju Poljake zbog odbrane vere i vrednosti. Zbog napada na crkve, prebijanja vernika i pljuvanja policajaca, puštaju počinioce na slobodu. Posebno pitanje je postupanje pojedinih tužilaca u ovom slučaju. Ovo neće ostati bez posledica", napisao je Ziobro na Tviteru.

Korisnici interneta otkrili su da je ova mlada žena imala radikalne stavove i pronašli fotografije na kojima nosi neonacističke ambleme kao što je keltski kukasti krst.

Ona je bila povezana sa drugim radikalnim desničarskim aktivistom, koji je pozirao za fotografije sa zastavom Trećeg rajha i nosio uniformu koja podseća na uniforme koje je nosila tajna policija u nacističkoj Nemačkoj, Gestapo. I ovaj aktivista je osuđen zajedno sa Matušakom zbog učešća u istom napadu.

Marika Matušak i njen partner bili su suosnivači neonacističke organizacije Front za nacionalno čišćenje, čiji je primarni cilj bio „čišćenje cele Poljske od svih mrlja, prljavštine i neprijatelja poljskog naroda".

U međuvremenu, Ziobro je najavio da će sudije tužilaštva koje su odlučile da osude nacionalistkinju i podnesu optužnicu protiv nje - odgovarati.

(EURACTIV.rs)