Politika

REKORDNI BROJ KINESKIH RATNIH BRODOVA OKO TAJVANA: Ovo je najnoviji oblik zastrašivanja, kažu analitičari

Autor Aleksandra Vrbica

Aktivnost Ratne mornarice Narodne oslobodilačke vojske u 24 sata, koja se završila u 6 ujutro u subotu, usledila je nakon vežbi prošle nedelje u kojima su desetine kineskih ratnih aviona letele pored Tajvanskog moreuza.

Izvor: Screenshot YouTube/Guardian News

Rekordnih 16 kineskih ratnih brodova primećeno je u vodama oko Tajvana u periodu od 24 sata krajem prošle nedelje, izvestilo je ostrvsko ministarstvo odbrane, što je, prema rečima analitičara, najnoviji znak kampanje zastrašivanja protiv Tajpeja od strane vladajuće Komunističke partije Kine.

Aktivnost Ratne mornarice Narodne oslobodilačke vojske (PLAN) u 24 sata, koja se završila u 6 ujutro po lokalnom vremenu u subotu, usledila je nakon vežbi prošle nedelje u kojima su desetine kineskih ratnih aviona letele pored Tajvanskog moreuza u ključnim regionima tajvanske identifikacione zone protivvazdušne odbrane (ADIZ).

Više od 72 sata sredinom prošle nedelje, 73 aviona su ili prešla srednju liniju Tajvanskog moreuza - neformalnu demarkacionu tačku koju Peking ne priznaje, ali je donedavno u velikoj meri poštovao - ili su ušla u jugoistočne ili jugozapadne delove ADIZ.

Tokom istog perioda, devet brodova prijavljeno je u vodama oko Tajvana tokom tri uzastopna dana. Oko Tajvana od petka do subote bilo je 16 kineskih brodova, što je najveći broj otkako je ostrvsko Ministarstvo odbrane počelo da pruža svakodnevna ažuriranja aktivnosti Narodne oslobodilačke vojske (PLA) oko ostrva u avgustu 2022. godine.

„U pitanju je sve veći vojni napor", rekao je za CNN u ponedeljak Karl Šuster, analitičar i bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru Američke pacifičke komande.

Vojne operacije pokazuju da su napori Pekinga dvostruki, rekao je on.

Izvor: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Prvo, stalne aktivnosti Narodne oslobodilačke vojske širom ostrva predstavljaju braniocima niz mogućih pravaca napada, kako bi pripremili odbranu, a drugo, omogućavaju im da „vežbaju, uvežbavaju i treniraju za ,trenutak' ako dođe", rekao je Šuster.

Taj trenutak mogao bi da bude kineska invazija na Tajvan. Kineska vladajuća Komunistička partija tvrdi da je njena teritorija ova samoupravna demokratija, iako je nikada nije kontrolisala, i provela je decenije pokušavajući da je diplomatski izoluje. Peking nije isključio upotrebu sile za preuzimanje kontrole nad ostrvom.

Kineski državni mediji u nedelju su hvalili pomorsku aktivnost, ističući da je PLAN „oborila rekord po broju brodova raspoređenih tokom vežbi u regionu".

„Analitičari su u nedelju rekli da nedavne intenzivne vežbe demonstriraju sposobnosti PLA u opkoljavanju ostrva", navodi se u priči "Global Times-"a.

Ni Ministarstvo odbrane Tajvana ni članak "Global Times"-a nisu izneli detalje o tome koji su ratni brodovi PLA bili u vodama oko Tajvana.

Međutim, kineski državni mediji rekli su da su vežbe PLA „verovatno uključivale obuku amfibijskog sletanja", a prikazana je i fotografija amfibijskog jurišnog broda PLAN za koji se navodi da je snimljen „tokom nedavne pomorske vežbe u stvarnoj borbi".

Šuster je rekao da očekuje da će PLA nastaviti da povećava pritisak na Tajvan.

„Videćemo još ovakvih vežbi, a sledeće godine one će biti složenije i veće u pogledu uključenih jedinica i obima njihovih aktivnosti", rekao je on.

(EURACTIV.rs)