Politika

JAVNO TUŽILAŠTVO O SANKCIJAMA SAD VULINU UPOZNATO PREKO MEDIJA: Tražiće dostavljanje konkretnih dokaza

Autor Milena Antonijević

O sankcijama SAD direktoru Bezbednosno-informativne agencije, Aleksandru Vulinu, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal upoznato je preko medija. Kako su naveli u saopštenju, tražiće dostavljanje konkretnih dokaza.

Izvor: TV Pink/Screenshot

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal će radi provera navoda iznetih u medijima, zahtevati dodatne informacije, kako od domaćih, tako i od pravosudnih institucija SAD, ali i drugih međunarodnih partnera.

Takođe će zahtevati dostavljanje konkretnih dokaza koji se odnose na direktora BIA Aleksandra Vulina, saopšteno je iz tog tužilaštva.

Prema saopštenju, da se direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin nalazi na listi sankcionisanih pojedinaca Ministarstva finansija SAD, (OFAC) i razloge zbog kojih se našao na listi, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je upoznato iz domaćih sredstava javnog informisanja.

U prethodnom periodu, u vreme dok je Aleksandar Vulin bio ministar unutrašnjih poslova, a i sada kada je direktor Bezbednosno-infomativne agencije, Tužilaštvo je, u saradnji sa tim institucijama u predistražnom i istražnom postupku, uspešno sarađivalo i realizovalo više predmeta organizovanog kriminala, među kojima su i najznačajniji protiv organizovanih kriminalnih grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Darka Šarića, grupe "Vračarci" i transnacionalnog organizovanog kriminala, u kojima je ostvarena i vrlo intenzivna međunarodna saradnja, a koja se vezuje i za podatke sa SKY ecc, navodi tužilaštvo, a prenosi RTS.

Dalje u saopštenju se navodi da tokom rada na tim,kao i drugim predmetima, nijedna međunarodna policijska niti pravosudna institucija, kao ni domaća, nije ukazivala na postojanje umešanosti Aleksandra Vulina u bilo kakvu kriminalnu aktivnost.

Radi provera iznetih navoda u medijima, Tužilaštvo će zahtevati dodatne informacije, kako od domaćih, tako i od pravosudnih institucija SAD ali i drugih međunarodnih partnera, i zahtevati dostavljanje konkretnih dokaza koje se odnose na Aleksandra Vulina.

Iz Tužilaštva su napomenuli da u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku, svako fizičko ili pravno lice, domaća ili strana institucija, koja raspolaže bilo kakvim dokazom da je učinjeno krivično delo koje je u nadležnosti Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, može te dokaze dostaviti ovom tužilaštvu.

(EURACTIV.rs)