Politika

VUČIĆ O SANKCIJAMA VULINU: Uvedene su zbog odnosa prema Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se povodom američkih sankcija direktoru Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu.

Izvor: PINK TV/Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da američke sankcije šefu BIA Aleksandru Vulinu nisu uvedene zbog bilo kakvog kriminala i korupcije, već zbog njegovog odnosa prema Ruskoj Federaciji. Dodao je da će sutra o tome detaljno govoriti.

Kako je istakao, nije primetio "da je kokain pronađen u Vulinovom kabinetu, nego u Beloj kući", prenosi RTS.

"Imaju oni kakvim istagama da se bave, ali ja smatram da je veoma važno, da je strašno važno da se sprovede istraga. Ja mislim da je to neki opšti član koji oni koriste da nešto napišu", dodaje Vučić.

Kako je objasnio, protiv VUlina nisu uvedene sankcije zbog kriminala.

"Protiv Aleksandra Vulina nisu uvedene sankcije zbog bilo kakvog kriminala, korupcije ili bilo čega, sankcije protiv njega su uvedene zbog njegovog odnosa prema Ruskoj Federaciji", poručuje Vučić.

On je istakao da će sutra temeljno da govori o svemu tome.

"Zloupotreba javne funkcije"

Podsetimo, direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin stavljen je na listu osoba koje su po sankcijama američke administracije zbog, kako se navodi, "umešanosti u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije".

Pored toga, američke vlasti tvrde da je Vulin "zloupotrebom javne funkcije“ pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove "ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije", a Rusiji obezbeđivao "platformu za dalji, zlonamerni uticaj u regionu".

Sankcije je uvelo Ministarstvo finansija SAD, a objavljeno je na Tviter nalogu Američke ambasade u Beogradu.

(EURACTIV.rs)