Politika

GRČKA VLADA U PRIPRAVNOSTI ZBOG TURSKE: Zašto se avioni F-16 uvlače u pregovore Švedske i NATO?

Autor Aleksandra Vrbica

Ukidanje veta Turske na članstvo Švedske u NATO-u biće u središtu samita Severnoatlantske alijanse u Vilnjusu ove nedelje.

Izvor: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Grčka vlada pomno prati diskusiju o stavu Turske prema članstvu Švedske u NATO-u zbog zahteva Ankare Vašingtonu da unapredi svoju flotu borbenih aviona F-16.

Ukidanje veta Turske na članstvo Švedske u NATO-u biće u središtu samita Severnoatlantske alijanse u Vilnjusu ove nedelje.

Tokom telefonskog razgovora između turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog američkog kolege u nedelju, Erdogan je navodno rekao da je Stokholm preduzeo korake u pravom smeru kako bi Ankara ratifikovala njihovu kandidaturu, pozivajući se na zakon o borbi protiv terorizma koji je usvojila Švedska.

Međutim, dodao je da te mere nisu bile od pomoći jer su pristalice Radničke partije Kurdistana (PKK) nastavile da održavaju demonstracije u Švedskoj.

Prema Turskoj, dva lidera su se složila da se sastanu u Viljnusu na marginama samita NATO-a i razgovaraju o bilateralnim odnosima Turske i SAD, kao i o „regionalnim pitanjima".

U ovim regionalnim pitanjima, Atina strahuje da Turska želi da istakne dugogodišnji zahtev SAD da unaprede svoju flotu borbenih aviona F-16.

Izvor: EPA-EFE/SEDAT SUNA

„Turska traži modernizaciju aviona F-16. I grčki premijer Kirijakos Micotakis u Grčkoj takođe traži pomoć", rekao je Bajden za CNN. „Ono što pokušavam, iskreno, da sastavim ovde je konzorcijum, gde mi jačamo NATO u smislu vojnih kapaciteta Grčke i Turske i dozvoljavamo Švedskoj da uđe. Ali to je još u igri, nije urađeno."

U Atini je Bajdenova izjava protumačena kao zahtev Turske F-16 kao deo „trgovine" da prihvati Švedsku u NATO-u.

Grčka posebno traži garancije da ovi avioni F-16 neće biti korišćeni protiv Atine kao deo tekućeg spora o vodama u Egejskom moru, pri čemu svakodnevni preleti iznad ostrva dovode u pitanje suverenitet Grčke.

Šest američkih poslanika poslalo je pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu tražeći mehanizam za praćenje kako bi se osiguralo da Turska ne koristi nove lovce F-16 za kršenje grčkog suvereniteta u Egejskom moru.

Napomenuli su da ako se razmatra sporazum o prodaji F-16 i kompleta za modernizaciju Turskoj, „snažno pozivamo da svaki konačni sporazum uključi mehanizme za zaustavljanje, odlaganje ili povlačenje transfera takvog oružja ako se Turska uključi u akcije koje ugrožavaju interese nacionalne bezbednosti SAD i jedinstvo NATO alijanse", navodi se u pismu.

Erdogan i Micotakis sastaće se na marginama samita NATO-a u onome što obe strane vide kao „prozor mogućnosti" za resetovanje svojih bilateralnih odnosa, posebno nakon što su oba lidera trijumfovala na nedavnim izborima.

Prema izvorima bliskim grčkoj vladi, pozitivan zamah nakon razornih zemljotresa - gde su Grci pokazali solidarnost - i reizbor dve nove vlade sa novim mandatima „otvara prozor mogućnosti za ponovno pokretanje grčko-turskih odnosa".

(EURACTIV.rs)