Politika

RUSIJA PAŽLJIVO PRATI RAZGOVORE TURSKE I UKRAJINE: Erdogan najavio i posetu Putina

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Rusija vrlo pažljivo prati razgovore Turske i Ukrajine, saopštio je Kremlj. Putin uskoro u poseti Erdoganu.

Izvor: EPA/TOLGA BOZOGLU

Otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan se pojavio kao ključni posrednik, koji pokušava da održi balans između dve strane. Pomogao je u sklapanju ugovora o crnomorskom žitu koji je otključao milione tona pšenice zahvaćene ruskom invazijom na Ukrajinu, sprečavajući globalnu krizu gladi.

Sporazum bi trebalo da istekne za deset dana, a Erdogan je u subotu nagovestio da mu je podrška produžena, dodajući da će ruski predsednik Vladimir Putin posetiti Tursku sledećeg meseca.

"Naročito o razmeni zatvorenika, slušali smo Ukrajinu. Slušamo i Rusiju. Razgovarao sam sa gospodinom Putinom. Narednog meseca ćemo moći ponovo da razgovaramo o tome kada Putin bude u poseti Turskoj. Do tada ćemo o tome razgovarati telefonom. Razmena zatvorenika je takođe visoko na našem dnevnom redu. Nadamo se da će i po ovom pitanju biti rešenja", rekao je Erdogan nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Kremlj ja saopštio da "pažljivo prati" razgovor Zelenskog i Erdogana.

Izvor: EPA/TOLGA BOZOGLU

"Naravno, vrlo pažljivo ćemo pratiti rezultate ovih pregovora. Mi održavamo naše konstruktivne, partnerske odnose sa Ankarom i cenimo te odnose i osećamo reciprocitet sa turske strane", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Biće nam zanimljivo da znamo o čemu će se razgovarati između gospodina Erdogana i gospodina Zelenskog. Važno je."

Peskov je dodao da je Erdogan delovao kao posrednik između Moskve i Kijeva, rekavši da Putin i Erdogan redovno komuniciraju.

(EURACTIV.rs)