Politika

UKRAJINA ZASLUŽUJE DA UĐE U NATO: Sastali se Erdogan i Zelenski - "Otvorena vrata nisu dovoljna"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Erdogan i Zelenski na sastanku razgovarali o ulasku Ukrajine u NATO.

Izvor: EPA/TOLGA BOZOGLU

Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim za koje je Rusija rekla da ih pažljivo prati. Zelenski je čitavu nedelju proveo u poseti zemljama NATO-a, tražeći podršku uoči samita NATO-a u Litvaniji sledeće nedelje, gde se očekuje da će članice ponovo potvrditi da će se Ukrajina na kraju pridružiti.

"Bez sumnje, Ukrajina zaslužuje da bude u NATO-u", rekao je Erdogan.

Zelenski je rekao da je "srećan što čuje" da Turska podržava nastojanja Ukrajine da se pridruži tokom zajedničke konferencije za novinare. Tokom posete Češkoj ove nedelje, Zelenski je rekao da mu je potreban "jasan signal da će Ukrajina biti u alijansi. Ne da su nam vrata otvorena, što nije dovoljno, već da će Ukrajina biti u tome", rekao je on u četvrtak.

NATO ima politiku otvorenih vrata, što znači da svaka zemlja može biti pozvana da se pridruži ako izrazi interes, sve dok je sposobna i voljna da poštuje principe osnivačkog ugovora alijanse. Međutim, prema pravilima pristupanja, svaka država članica može staviti veto na pridruživanje nove zemlje.

Izvor: EPA/TOLGA BOZOGLU

Neki saveznici, posebno oni u istočnoj Evropi koji se nalaze bliže Ukrajini i Rusiji, zalagali su se za konkretniji put da se Kijev pridruži odbrambenom savezu kada se rat završi.

Drugi zvaničnici su tvrdili da bi ubrzanje članstva Ukrajine u NATO-u moglo biti previše provokativno i da bi moglo da predstavlja izuzetno rizično kockanje za alijansu čak i ako dođe do kraja rata, posebno ako Rusija i dalje bude insistirala da polaže pravo na ukrajinsku teritoriju.

Turska je odustala od prigovora na ulazak Finske u NATO ranije ove godine, ali nastavlja da blokira ulazak Švedske. Razgovarajući sa turskim predsednikom, Zelenski je rekao da Crno more treba da bude zona bezbednosti, a ne "takozvanih zamrznutih sukoba".

"Veoma je važno da počnemo da radimo sa našim partnerima kako bismo osigurali postojanje žitnog koridora, a samim tim i života drugih ljudi, kako je rekao gospodin predsednik, na drugim kontinentima, uključujući Afriku i Aziju, ne zavise od raspoloženja u kojem se budi predsednik Ruske Federacije", rekao je Zelenski u subotu.

(EURACTIV.rs)