Politika

ODBRAMBENI PLANOVI RUMUNIJE UKLJUČUJU NATO I UKRAJINU: Uskoro otvaranje regionalnog centra za obuku pilota F-16?

Autor Aleksandra Vrbica

Zemlja, koja deli granicu sa Ukrajinom u dužini od 650 km, domaćin je američkom raketnom odbrambenom sistemu i od prošle godine ima stalnu borbenu grupu Alijanse stacioniranu na svojoj teritoriji.

Izvor: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Rumunija razmatra otvaranje regionalnog centra za obuku pilota borbenih aviona F-16 koji bi bio dostupan njenim saveznicima i partnerima u NATO-u, uključujući i Ukrajinu, saopštio je u četvrtak (6. jula) Vrhovni savet odbrane zemlje (CSAT).

Rumunija, članica Evropske unije i NATO-a, podigla je potrošnju za odbranu sa 2% na 2,5% bruto domaćeg proizvoda ove godine, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Zemlja, koja deli granicu sa Ukrajinom u dužini od 650 km, domaćin je američkom raketnom odbrambenom sistemu i od prošle godine ima stalnu borbenu grupu Alijanse stacioniranu na svojoj teritoriji.

„Zajedno sa drugim saveznicima i kompanijom koja pravi ovaj borbeni avion, u Rumuniji će biti stvoren regionalni centar za obuku pilota koji će upravljati ovim avionima", navodi se u saopštenju CSAT-a nakon sastanka uoči samita NATO-a sledeće nedelje u Vilnjusu.

Druge evropske zemlje koje koriste F-16 su Belgija, Danska, Grčka, Poljska, Holandija, Norveška i Portugalija. Slovačka i Bugarska su naručile nove F-16 od SAD. Bratislava će dobiti svoj prvi F-16 kasnije ove godine, a Sofija 2025. godine.

Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Ovde će se obučavati rumunski piloti koji upravljaju avionima F-16, a objekat će kasnije biti otvoren za pilote iz savezničkih zemalja i partnera iz NATO-a, uključujući Ukrajinu", rekao je CSAT.

F-16 proizvodi kompanija "Lockheed Martin Corp".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prošlog meseca rekao da je dobio „ozbiljnu, moćnu" ponudu od lidera zemalja spremnih da Kijevu obezbede borbene avione F-16 i da čeka konačne sporazume sa ključnim saveznicima.

Takođe prošlog meseca, holandska ministarka odbrane je rekla da bi njena zemlja mogla da organizuje obuku ukrajinskih pilota za avion F-16, zajedno sa Holandijom i Danskom.

Na sastanku u aprilu, CSAT je rekao da će Rumunija imati za cilj da kupi najnovije američke borbene avione F-35, koje je takođe napravio Lockheed Martin, kako bi ojačala svoju protivvazdušnu odbranu.

Ministarstvo odbrane je u martu saopštilo da će Rumunija kupiti tenkove Abrams koje proizvodi "General Dynamics", kao deo širih planova za nabavku odbrane.

(EURACTIV.rs)