Politika

PREDSEDNIK SKUPŠTINSKOG ODBORA ZA KIM: Situacija na severu Kosova i Metohije ulazi u dramatičnu fazu razvoja

Autor Milena Antonijević

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, izjavio je da situacija na severu KiM ulazi u dramatičnu fazu razvoja i da samo u UN mogu da reše problem Kosova i Metohije.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da situacija na KiM ulazi u dramatičnu fazu razvoja i da nema nagoveštaja da će Priština odustati od jednostranih poteza.

Prema njegovim rečima, posebno zabrinjava bezobzirnost Prištine. Drecun dodaje i da očigledno postoji direktiva da kosovske policijske snage mogu da "vršljaju" uz administrativnu liniju i po potrebi je prelaze.

Drecun podvlači da napad naoružanih kosovskih policajaca na teritoriju centralne Srbije pokazuje da KFOR ne obavlja svoj mandat. U suprotnom, ne bi smeo da dozvoli mogućnost da se tako nešto desi, odnosno morao bi da naoružane formacije Prištine ukloni daleko do administrativne linije. 

"Pokazuje se i bezobzirnost Prištine koja očigledno ne preza od izazivanja izuzetno ozbiljnih incidenata. Naši policajci su mogli da otvore vatru. To je povreda svih postojećih dogovora uključujući Rezoluciju 1244 i Vojno-tehnički sporazum", naglašava Drecun i dodaje:

"To je neprihvatljivo i stvara uslove za stalno prelivanje oružanih incidenata, koje Priština izaziva, sa ove strane administrativne linije".

Drecun kaže i da problem Kosova i Metohije može da se reši samo u Ujedinjenim nacijama kao i da bi trebalo očekivati da može da se postigne neki rezultat imajući u vidu da je prema Rezoluciji 1244 obaveza Saveta bezbednosti da štiti rezoluciju i sprovodi mere koje su usmerene ka tome. 

On naglašava da je prilično nerealno očekivati da će SAD, Velika Britanija i Francuska promeniti stavove i dovesti u pitanje podršku Prištini i dodaje:

"Pored svih verbalnih upozorenja i pretnji Aljbinu Kurtiju zbog jednostranih nasilnih akcija koje preduzima, vidimo da se situacija ne smiruje. Priština preduzima aktivnosti koje pokazuju da se spremaju da u narednom periodu dodatno eskaliraju situaciju i izgleda da ne mare za sve mere koje Evropska unija i SAD navodno preduzimaju protiv Prištine. Prosto je neverovatno da te mere ne daju nikakav očekivan rezultat", kaže Drecun i zaključuje:

"Sva priča oko Kvinte i o međunarodnim konferencijama, to su jednostrani potezi i ne mogu da dovedu do rešavanja problema na Kosovu i Metohiji".

(EURACTIV.rs)