Politika

LUKAŠENKO TVRDI DA SE ŠEF VAGNERA NALAZI U RUSIJI: Kremlj odbija da komentariše ove navode

Autor Milena Antonijević

Kremlj je odbio da kaže da li je Jevgenij Prigožin u Sankt Peterburgu, nakon tvrdnje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da se šef Vagnera nalazi u ovom ruskom gradu.

Izvor: EPA-EFE/PRESS SERVICE OF THE PRESIDENT OF BELARUS

Vlasti su izvršile raciju u Prigožinovom uredu i rezidenciji u Sankt Peterburgu, zaplenivši novac, oružje i perike, izvestili su državni mediji.

Prigožin je trebalo da bude prognan u Belorusiju nakon što je odustao od svoje kratkotrajne pobune prošlog meseca, u dogovoru u kome je navodno posredovao Lukašenko. Šef Vagnera nije viđen u javnosti od 24. juna, piše CNN.

Kremlj je odbio da kaže da li je Jevgenij Prigožin u Sankt Peterburgu, nakon tvrdnje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da se šef Vagnera nalazi u ovom ruskom gradu.

Na pitanje CNN-a da li Kremlj zna gde se nalazi Prigožin, portparol Dmitrij Peskov je rekao da „trenutno to ne komentariše".

Lukašenko je tokom konferencije za novinare ranije u četvrtak rekao da je šef Vagnera u Rusiji, a ne u Belorusiji kao što je dogovoreno nakon njegove kratkotrajne pobune prošlog meseca.

Upitan ponovo da li je Kremlj upoznat sa Prigožinovom trenutnom lokacijom, Peskov je novinarima rekao: „Ne, mi ne pratimo njegovo kretanje. Nemamo ni mogućnosti ni želje da to radimo".

Peskov je potvrdio predstojeće razgovore između ruskog predsednika Vladimira Putina i Lukašenka, ali nije otkrio da li će razgovarati o Vagneru ili Prigožinu.

„U ovom trenutku ne mogu da kažem kakav će biti dnevni red ovih razgovora, pogotovo što tačan datum još nije određen", rekao je Peskov.

Peskov je takođe potvrdio da je navodno Prigožinovo preseljenje u Belorusiju, prema objavljenom sporazumu o okončanju Vagnerove pobune, jedan od uslova oko kojih su se dogovorili Putin i Lukašenko.

(EURACTIV.rs)