Politika

EURACTIV SRBIJA ORGANIZOVAO PANEL-DISKUSIJU U BRISELU: "Da, ali...: Vizija budućnosti Srbije u EU"

EURACTIV Srbija je u utorak, 4. jula u sedištu EURACTIV-a u Briselu organizovao panel-diskusiju pod nazivom "DA, ALI...: Vizija budućnosti Srbije u EU".

Izvor: Bogna Więch-Krupska

Nakon uvodnog izlaganja Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije, u segmentu EURACTIV TALKS razgovarala je sa novinarom EURACTIV-a o napretku Srbije na evropskom putu.

U panel-diskusiji o procesu proširenja EU i sledećem poglavlju za Srbiju u kontekstu njenog pristupanja Evropskoj uniji govorili su Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije Republike Srbije, Gert Jan Kopman, generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) iz Evropske komisije i Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Svi učesnici su se složili da je budućnost Srbije u EU i da treba da se iskoristi momenat u kome je Evropska unija, nakon dosta vremena, raspoložena za proširenje. Pred Srbijom su jasni zadaci: vladavina prava i usklađivanje sa spoljnopolitičkom bezbednošću, a po rečima Bilčika, jedan od najvećih izazova je javno mnjenje u Srbiji.

Događaj je okupio veliki broj ambasadora, evroparlamentaraca, predstavnika Evropske komisije, ali i think tank organizacija, kao i nevladinog sektora.

"Prošli smo kroz ogromne promene"

Po njenim rečima, Srbija se promenila u velikoj meri zahvaljujući procesu pristupanja Evropskoj uniji.

"Mi smo prošli kroz ogromne promene. Promenili smo se ekonomski zahvaljujući velikim investicijama EU, što kada je reč o infrastrukturi, što kada govorimo o energetici.“

Naglasila je da se nada da ćemo u narednom periodu zatvoriti klastere i da na proces konačnog pristupanja nećemo čekati 10 godina.

"Proširenje Evropske unije je ponovo aktuelno, postoji istorijska mogućnost koju zemlje regiona treba da iskoriste. Predsednica Ursula fon der Lajen je iznela plan o proširenju. Ne postoji bolji trenutak da razgovaramo o izazovima koje donosi proširenje", istakao je Kopman na početku panela.

"Proširenje jeste na našem dnevnom redu i to u veoma ozbiljnom smislu. Raspoloženje širom Evropske unije se promenilo i ruska agresija u Ukrajini je promenila sve. Od prošle godine imamo tri nova kandidata za pristupanje - Ukrajinu, Moldaviju i Bosnu i Hercegovinu. Ključne će biti reforme, usaglašenost, ne samo u smislu sankcija, već usaglašenost politika i svakako, dijalog između Beograda i Prištine", izjavio je Bilčik.

Bilčik: Treba nam podrška javnosti

Ministarka Miščević se osvrnula na izjave sagovornika i rekla da smo na ovo čekali 20 godina.

"Spremni smo da dovršimo proces pridruženja Evropskoj uniji, sa akcentom na sam proces i vladavinu prava", rekla je Miščević i naglasila da su prisutna dve elementa koji dokazuju napredovanje: jedan je nivo reformi, a drugi je broj otvorenih klastera, a pogotovo broj zatvorenih poglavlja. Ona je istakla da postoje jasni zadaci u vezi sa pristupanjem, na putu ka članstvu, a to su vladavina prava i usklađivanje sa spoljnopolitičkom bezbednošću, koje je jako važno.

Bilčik je istakao da je u poslednjih 12 do 16 meseci više mogućnosti za pridruženje, ali po njegovim rečima, Srbija ima problem sa javnim mnjenjem.

"Delimično se slažem sa Tanjom Miščević, proces traje i mnogi, uključujući političare u regionu, su izgubili poverenje da će se pridruženje desiti. To verovanje treba da se vrati i treba nam podrška javnosti, jer bez toga, važne reforme se neće sprovesti“, zaključio je Bilčik.

Kompletnu panel-diskusiju pogledajte u nastavku.

(EURACTIV.rs)