Politika

VELIKO INTERESOVANJE U BRISELU ZA PANEL DISKUSIJU - "Da, ali...": Vizija budućnosti Srbije u EU"

Autor Aleksandra Vrbica

Tokom panela će učesnici diskutovati o procesu proširenja EU i pokušati da odgovore na pitanja: Kakav je napredak Srbije na putu ka članstvu u EU? Zašto uvek postoji princip "Da, ali"? i Šta je sledeće na putu pristupanja Srbije EU?

Izvor: EURACTIV

Srbija je zvanično podnela zahtev za članstvo u Evropskoj uniji 22. decembra 2009. godine, a postala je kandidat za pristupanje EU 2012. godine.

Na svom evropskom putu, Srbija je do decembra 2021. otvorila 22 od 35 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Kao što je to slučaj i sa drugim zemljama članicama EU, Srbija će na tom putu morati da izgradi društvo u kojem vladaju pluralizam, tolerancija, solidarnost, nediskriminacija, vladavina prava i jačanje demokratskih institucija, kao garanciju da će se te vrednosti negovati i unapređivati.

EU je snažno posvećena procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana i postoji politička odlučnost da ove zemlje ostvare napredak. „Stvaramo mogućnosti, pronalazimo rešenja, idemo napred", poručuje se iz Brisela, „ali"...

Uvek postoji: „Da, ali..."

O svemu ovome biće reči na panelu "DA, ALI...: Vizija budućnosti Srbije u EU" koji će se održati 4. jula sa početkom u 15:30h, i koji je privukao veliku pažnju i interesovanje javnosti u Briselu. Među potvrđenim gostima je veliki broj ambasadora, evroparlamentaraca, predstavnika Evropske komisije, ali i think tank organizacija, kao i nevladinog sektora.

Tokom panela će učesnici diskutovati o procesu proširenja EU i pokušati da daju odgovore na pitanja: Kakav je napredak Srbije na putu ka članstvu u EU? Zašto uvek postoji princip "Da, ali"? i Šta je sledeće na putu pristupanja Srbije Evropskoj uniji?

UČESNICI PANELA:

- Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije

- Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije Republike Srbije

- Gert Jan Kupman, generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR), Evropska komisija

- Vladimir Bilčik, poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac EP za Srbiju

"Srbija definitivno nije odustala od evropskih procesa. A da Evropska unija nije odustala od nas pokazuje stalno podsticanje reformi za koje građani kažu da su suštinski najvažnije i najneophodnije za njihov normalan život", izjavila je ministarka Miščević povodom učešća u panelu.

Ukoliko želite da pratite panel, diskusija će se prenositi na YouTube kanalu EURACTIV platforme.

Za praćenje događaja registrujte se ovde.

(EURACTIV.rs)