Politika

EVROPSKI MINISTRI SPOLJNIH POSLOVA SAGLASNI: Ruska vojna moć "puca", politički sistem je slab, ali to nije dobro

Autor Aleksandra Vrbica

„Čudovište koje je Putin stvorio sa Vagnerom sada ga jede; to čudovište deluje protiv svog tvorca", rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj novinarima.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Neuspeli pokušaj pobune u Rusiji pokazao je da rat Moskve u Ukrajini izaziva unutrašnju nestabilnost i da je počeo da podriva njenu vojnu moć, izjavili su u ponedeljak (26. juna) ministri spoljnih poslova EU.

„Politički sistem pokazuje krhkost, a vojna moć puca", rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj novinarima u Luksemburgu kada je stigao na sastanak sa ministrima spoljnih poslova EU.

To pitanje je došlo na dnevni red nakon što su Vagnerove plaćeničke snage pod vođstvom Jevgenija Prigožina preuzele kontrolu nad vojnim štabom na jugu Rusije i počele da se kreću ka Moskvi pre nego što su se iznenada vratile u istočnu Ukrajinu nakon dogovora sa Kremljom.

Borelj je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin plaća cenu za stvaranje „čudovišta" sa Prigožinovom Vagner grupom.

„Čudovište koje je Putin stvorio sa Vagnerom sada ga jede; to čudovište deluje protiv svog tvorca", rekao je on novinarima.

Izvor: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

„Nije dobro videti da nuklearna sila poput Rusije može da uđe u fazu političke nestabilnosti", rekao je Borelj, dodajući da će fokus EU ostati na podršci Ukrajini.

Uoči rasprave, većina ministara je ponovila komentare njihovih vlada, opisujući pobunu kao „unutrašnje rusko pitanje", bez spoljnog učešća.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da Putin uništava sopstvenu državu svojim „brutalnim agresivnim ratom" u Ukrajini.

„Vidimo velike pukotine u ruskoj propagandi", rekla je ona, dodajući da će se EU fokusirati na pomoć Ukrajini u njenoj borbi.

Finska ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen sugerisala je da su događaji tokom vikenda pokazali da Putinova vlast nije tako jaka kao što se činilo.

„Uobičajeno je za autoritarne države da sve izgleda veoma stabilno dok jednog dana više ništa nije stabilno. I očekujem takav razvoj događaja i u Rusiji", rekla je ona novinarima.

Osim zalaganja za povećanu podršku Ukrajini, ministri su takođe jasno stavili do znanja da nova nestabilnost Rusije ima implikacije daleko izvan njenih granica.

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

„Bilo bi apsolutno opasno za Evropu ako bi najveća zemlja na svetu sa najvećim arsenalom nuklearnog oružja bila razbijena", rekao je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn.

Vagnerova pobuna protiv vlade Kremlja pokazuje i opasnu nepredvidljivost Rusije i opovrgava ideju da je Moskvi potrebno vreme da se pripremi za agresiju na članice NATO-a, rekao je novinarima litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis.

„Više decenija nam govore da je moguće razgovarati sa Rusijom, a kasnije - da je moguće predvideti njene akcije. Ali uvek smo govorili da je Rusija nepredvidiva i da je to najveći problem", rekao je Landsbergis.

„Vidimo koliko brzo stvari mogu da se dese - vojnoj jedinici je trebalo pola dana da bude 200 kilometara od Moskve - sada pomislite kako bi lako mogli da pređu Belorusiju", dodao je on.

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg je rekao da bi Putin trebalo da sledi primer Prigožina i da se „okrene".

(EURACTIV.rs)