Politika

TANJA MIŠČEVIĆ, MINISTARKA ZA EVROINTEGRACIJE: Srbija definitivno nije odustala od evropskih procesa

Autor Aleksandra Vrbica

"Da Evropska unija nije odustala od nas pokazuje stalno podsticanje reformi za koje građani kažu da su suštinski najvažnije i najneophodnije za njihov normalan život", izjavila je ministarka Miščević.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji traju čak jedanaest godina. Republika Srbija je zvanično podnela zahtev za članstvo u EU 22. decembra 2009. godine, a postala je kandidat za pristupanje EU 2012. godine.

Uprkos ovim činjenicama, ministarka za evrointegracije Tanja Miščević je optimistična po pitanju evropskog puta Srbije.

"Srbija definitivno nije odustala od evropskih procesa. A da Evropska unija nije odustala od nas pokazuje stalno podsticanje reformi za koje građani kažu da su suštinski najvažnije i najneophodnije za njihov normalan život", izjavila je ministarka Miščević.

Do sada je Srbija otvorila 22 od 35 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Ono što još predstoji Srbiji na evropskom putu jeste izgradnja društva u kojem vladaju pluralizam, tolerancija, solidarnost, nediskriminacija, vladavina prava i jačanje demokratskih institucija, kao garancija da će se te vrednosti negovati i unapređivati.

Da i Evropska unija podržava Srbiju ka članstvu, govori podatak da je EU ubedljivo najveći investitor, najveći trgovinski partner i najveći donator Srbije. Međutim, ukoliko želi da zauzme mesto u EU, država će morati da poštuje pravila tržišne ekonomije i socijalnu pravdu, izgrađujući sopstvene kapacitete kako bi nakon ulaska u Uniju bila konkurentna evropska privreda.

Iz Brisela poručuju: „Stvaramo mogućnosti, pronalazimo rešenja, idemo napred, ali"... Uvek postoji to: „Da, ali..."

Upravo to će biti tema panela "DA, ALI...: Vizija budućnosti Srbije u EU" koji će se održati u utorak, 4. jula sa početkom u 15:30h, a prenos uživo će biti na YouTube kanalu EURACTIV-a.

Nakon uvodnog izlaganja Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije, tokom panela će se diskutovati o procesu proširenja EU i sledećem poglavlju za Srbiju u kontekstu njenog pristupanja Evropskoj uniji.

UČESNICI

- Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije

- Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije Republike Srbije

- Gert Jan Kupman, generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR), Evropska komisija

- Vladimir Bilčik, poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac EP za Srbiju

TEME

Glavna pitanja na koja će učesnici odgovarati tokom panela:

- Kakav je napredak Srbije na putu ka članstvu u EU?

- Zašto uvek postoji princip "Da, ali"?

- Šta je sledeće na putu prisutapanja Srbije Evropskoj uniji?

- Kakva je budućnost odnosa EU-Srbija?

(EURACTIV.rs)