Politika

EU USVOJILA ZAKLJUČKE O KOSOVU: Neuspeh deeskalacije imaće negativne posledice

Autor Tamara Milošević Grbić

Lideri država članica Evropske unije usvojili su zaključke u kojima su osudili nedavne nasilne incidente na severu KiM i pozvali na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je Evropska unija već naznačila.

epa10381440 The European Commission headquarters Berlaymont building in Brussels, Belgium, 29 December 2022. The EU Health Security Committee will meet on 29 December as China reopens its borders for travelers in the middle of a local COVID-19 crisis. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: EPA/OLIVIER HOSLET

U zaključcima Evropskog saveta, u kojima je Kosovo označeno sa zvezdicom, navodi se da strane treba da stvore uslove za vanredne izbore u sve četiri opštine na severu Kosova, kao i da će neuspeh deeskalacije tenzija imati negativne posledice.

"Od suštinske je važnosti da se nastavi dijalog uz posredovanje EU koji vodi visoki predstavnik i brza implementacija Sporazuma na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije-Zajednice opština sa srpskom većinom", navodi se u dokumentu.

Istovremeno, Evropski savet podseća na Deklaraciju sa samita EU-Zapadni Balkan u Solunu od 21. juna 2003., kao i naknadne deklaracije iz Sofije, Zagreba, Brda Brioni i Tirane i svoje prethodne zaključke, posebno one od 23. do 24. juna 2022. godine i ponavlja svoju punu i nedvosmislenu posvećenost perspektiva članstva Zapadnog Balkana u EU i njenu podršku ubrzanju procesa pristupanja zasnovanog na zaslugama i srodnim reformama.

(EURACTIV.rs)