Politika

NORVEŠKA ZATVARA AMBASADU U PRIŠTINI: Dačić se sastao da Petersonom, otkrio detalje

Autor Tamara Milošević Grbić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Norveška odlučila da zatvori ambasadu u Prištini, i dodao da je to pogodilo kosovske vlasti.

Ivica Dačić, Peterson
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar Dačić kaže da je za tu odluku saznao nakon razgovora sa državnim sekretarom u norveškom Ministarstvu spoljnih poslova Ajvinom Vadom Petersonom.

U saopštenju Ministarstva soljnih poslova se navodi da je u razgovoru obostrano ocenjeno da su bilateralni odnosi Republike Srbije i Kraljevine Norveške dobri i izražena je spremnost za njihovo dalje unapređenje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Izraženo je zadovoljstvo što se između dve zemlje odvija kontinuiran politički dijalog, uz ocenu da je prošlogodišnja poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Kraljevini Norveškoj otvorila posebno poglavlje u međusobnim odnosima Srbije i Norveške, piše u saopštenju.

Razmenjena su i mišljenja o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije i pitanju Kosova i Metohije. Državni sekretar Ejvind Vad Peterson se založio da svi dogovori postignuti Briselskim sporazumom budu sprovedeni.

Dačić je za TV Pink rekao na odluku premijera privremenih prištinskih institucija da dve organizacije proglasi terorističkim rekao da Kurti nema konstantu u terminima koje koristi, ali da mu je jedina konstanta nastojanje da celu Srbiju i srpski narod proglasi genocidnim narodom i da moramo da platimo ratnu odštetu.

"Oni su umislili da mogu da rade šta hoće, a da ih ne zanima mišljenje onih koji su ih stvorili. Pitanje je da li oni to rade sami ili uz pomoć nekoga, a onda je pitanje koga. To je kao kada stvorite virus u laboratoriji pa on počne da hara svetom", istako je Dačić i dodao da je priznanjem Kosova otvorena Pandorina kutija iz koje se ne zna šta će izaći.

(EURACTIV.rs)