Politika

SAD VEOMA ZABRINUTE ZBOG PONAŠANJA KOSOVA: Ako nastave ovim putem biće i posledica

Autor Tamara Milošević Grbić

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da su SAD veoma zabrinute zbog toga što vlada Aljbina Kurtija ne preduzima konkretne korake za deeskalaciju situacije u severnom delu Kosova, prema EU planu u tri tačke.

Izvor: Youtube/printscreen/U.S. Embassy Pristina Kosovo

Džefri Hovenijer je podsetio da plan pored SAD i EU, podržava i Velika Britanija, predstavljajući ih kao "prijatelje Kosova", koji su imali "najveću ulogu u podršci Kosovu", prenosi RTS.

"Zemlje i institucije koje su imale ulogu u podršci Kosovu na ovoj putanji traže od Kosova, ove vlade, da preduzme neke konkretne akcije i sprovede ovaj plan EU u tri tačke. Iznenađeni smo, teško nam je da razumemo zašto nema pozitivnog odgovora i čini se da ga neće biti", rekao je Hovenijer u intervju TV "Klan".

Hovenijer nije isključio druge posledice po vladu u Prištini u slučaju da ne odgovori na zahteve međunarodnih partnera.

"Jasno je da će biti nekih drugih posledica ako nastavimo ovim putem gde kosovska vlada ne odgovara na zahteve svih svojih prijatelja iz svih zemalja koje su pokazale deceniju ili dve posvećenost da Kosovo zauzme svoje mesto u Evropi i u evroatlantskim strukturama", rekao je Hovenijer.

On je demantovao kritičke glasove da su SAD oštrije prema Prištini nego prema Beogradu, rekavši da se od vlasti u Srbiji takođe traži da sprovedu plan u tri tačke.

Komentarišući upućivanje specijalnih jedinica kosovske policije u severne opštine, Hovenijer smatra da to nije najbolji način da se situacija drži pod kontrolom i naveo, kako je rekao, zabrinutost građana severnog dela oko velikog prisustva policijskih službenika kosovskih specijalnih jedinica.

Uprkos nesuglasicama, Hovenijer je rekao da SAD premijera Kurtija smatraju partnerom, ali kako je rekao, Kurti treba da radi na ublažavanju situacije i održavanju novih izbora u četiri severne opštine Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Hovenijer je dodao da SAD očekuju da građani ove četiri opštine izađu na izbore i da su u razgovorima sa lokalnim Srbima na Kosovu, kao i sa zvaničnicima Beograda.

(EURACTIV.rs)