Politika

KOJE ORGANIZACIJE JE KOSOVSKA VLADA PROGLASILA TERORISTIČKIM: Rašić jedini glas protiv ove odluke

Autor Tamara Milošević Grbić

Nakon predloga kosovskog ministra unutrašnjih poslova, kosovska vlada danas je odlučila da „Civilnu zaštitu“ i „Severnu brigadu“ proglasi „terorističkim organizacijama“, prenose prištinski mediji.

Izvor: Youtube/printscreen/AP Archive

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti istakao da ove organizacije predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju po bezbednost i ustavni poredak Kosova, prenosi Koha.

Na osnovu procena bezbednosnih institucija u Republici Kosovo, nelegalne formacije „Civilne odbrane“ i njena komponenta „Severna brigada“ predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju bezbednosti i ustavnom poretku Kosova“, naglasio je Kurti u na sastanku u Vladi i pročitao je neke od razloga zašto ove organizacije treba proglasiti terorističkim.

„Na osnovu činjenice da je pretnja ustavnom i pravnom poretku beskompromisna, i da ima za cilj zaštitu svih građana Kosova, bez obzira na akcije sa elementima terorizma, uključujući ali ne ograničavajući se na oružane napade na policiju Kosova, Kfor i Euleks. Napade na građane i političke protivnike, pozive na otpor i neposlušnost, izazivanje opšte opasnosti, pa i kroz paljenje javne i privatne imovine. Ometanje slobodnog kretanja, primoravanja građana na proteste, barikade i druge oblike otpora. Organizovanje i sprečavanje sprovođenja odluka institucija zemlje, regrutovanje i obučavanje pripadnika za upotrebu oružja i metoda borbe u vojnim bazama u Srbiji, u cilju izvođenja napada na lokalne i međunarodne institucije na Kosovu. Pretnji i zastrašivanja građana na severu zemlje, političkih subjekata i kandidata sa ciljem povlačenja iz izbornog procesa i sprečavanja učešća na izborima, 'Civilna odbrana' i 'Severna brigada', proglašeni su terorističkim organizacijama na Kosovu", rekao je Kurti.

Relevantne institucije su u okviru relevantnih mandata identifikovale nekoliko terorističkih grupa koje sprovode direktne terorističke akcije protiv Kosova. Ove grupe su tolerisane tokom godina. Više od 2 godine naše zakonske odluke se osporavaju barikadama, oružanim napadima na pripadnike policije, napadima na državne objekte, napadima na političke protivnike, napadima na novinare i sl. MUP je angažovan na identifikaciji ovih lica koja su izvršila krivična dela”, rekao je on.

On je rekao da privođenje ovih grupa pravdi osigurava mir i bezbednost grupama koje su do sada bile ugrožene.

Ovom predlogu Vlade prema pisanju Kohe usprotivio se ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić. Rašić je zatražio od ministra unutrašnjih poslova Dželala Sveče da preispita predlog, kako se „ne bi donosile ishitrene odluke”. On je bio jedini glas protiv.

„ Nekoliko predloga je ishitreno i mislim da treba da postupamo sa više pažnje i oprezno. Što se tiče vas ministre, vi ste vredni radnik. Preklinjem vas da, ako bude druge prilike, razmislite da još jednom vidite ovaj predlog i odluku, jer se bojim da ćemo biti odvojeni od naših sagovornika na severu. Takav pristup će nas mnogo udaljiti“, rekao je Rašić.

(EURACTIV.rs)