Politika

DOKLE SE STIGLO SA EVROINTEGRACIJAMA SRBIJE? Da, EU nas želi među članicama, ALI...

Autor Aleksandra Vrbica

EU je snažno posvećena procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana i postoji politička odlučnost da ove zemlje ostvare napredak. „Stvaramo mogućnosti, pronalazimo rešenja, idemo napred", poručuje se iz Brisela, „ali"...

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Srbija je zvanično podnela zahtev za članstvo u Evropskoj uniji 22. decembra 2009. godine, a postala je kandidat za pristupanje EU 2012. godine. Jedanaest godina kasnije, pregovori o pristupanju su i dalje u toku.

Na svom evropskom putu, Srbija je do decembra 2021. otvorila 22 od 35 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Kao što je to slučaj i sa drugim zemljama članicama EU, Srbija će na tom putu morati da izgradi društvo u kojem vladaju pluralizam, tolerancija, solidarnost, nediskriminacija, vladavina prava i jačanje demokratskih institucija, kao garanciju da će se te vrednosti negovati i unapređivati.

U izvesnoj meri, Srbija je već integrisana u evropske ekonomske procese, s obzirom na to da je Evropska unija ubedljivo najveći investitor, najveći trgovinski partner i najveći donator Srbije. Međutim, ukoliko želi da zauzme mesto u EU, Srbija će morati da poštuje pravila tržišne ekonomije i socijalnu pravdu, izgrađujući sopstvene kapacitete kako bi nakon ulaska u Uniju bila konkurentna evropska privreda.

EU je snažno posvećena procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana i postoji politička odlučnost da ove zemlje ostvare napredak. „Stvaramo mogućnosti, pronalazimo rešenja, idemo napred", poručuje se iz Brisela, „ali"...

Uvek postoji: „Da, ali..."

O svemu ovome biće reči na panelu "DA, ALI...: Vizija budućnosti Srbije u EU" koji će se održati 4. jula sa početkom u 15:30h, a prenos uživo će biti na YouTube kanalu EURACTIV-a.

UČESNICI

Nakon uvodnog izlaganja Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije, tokom panela će učesnici diskutovati o procesu proširenja EU i sledećem poglavlju za Srbiju u kontekstu njenog pristupanja Evropskoj uniji:

- Gert Jan Kupman, generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR), Evropska komisija
- Vladimir Bilčik, poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac EP za Srbiju
- Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije Republike Srbije
- Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije

TEME

Glavna pitanja na koja će učesnici odgovarati tokom panela:

- Kakav je napredak Srbije na putu ka članstvu u EU?
- Zašto uvek postoji princip "Da, ali"?
- Šta je sledeće na putu prisutapanja Srbije Evropskoj uniji?
- Kakva je budućnost odnosa EU-Srbija?

(EURACTIV.rs)