Politika

TEMA SAMITA LIDERA EU DEŠAVANJA NA ZAPADNOM BALKANU: Zemlje članice posebno će se baviti situacijom na KiM

Autor Tamara Milošević Grbić

Lideri država članica Evropske unije razgovaraće dva naredna dana o ratu u Ukrajini, privredi, migracijama i spoljnoj politici, kao i o prilikama na Zapadnom Balkanu i potvrditi posvećenost proširenja na taj region.

epa10381440 The European Commission headquarters Berlaymont building in Brussels, Belgium, 29 December 2022. The EU Health Security Committee will meet on 29 December as China reopens its borders for travelers in the middle of a local COVID-19 crisis. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: EPA/OLIVIER HOSLET

Šefovi država i vlada EU će na samitu koji će biti održan 29. i 30. juna zaključcima podsetiti na deklaraciju Solunskog samita, kada je pre 20 godina potvrđeno da su vrata EU otvorena i za zemlje regiona, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Evropski savet ponavlja svoju punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU i svoju podršku ubrzanju pristupnog procesa, stoji u nacrtu zaključaka u koji RSE imao uvid, a kako se očekjuje te zaključke će lideri usvojiti na kraju samita.

Da će se raspravljati i o regionu Zapadnog Balkana, potvrdio je i predsednik Evropskog Saveta Šarl Mišel u pozivnici koju je uputio liderima.

U okviru rasprave o prilikama u regionu, premijeri i predsednici 27 država članica EU će se posebno pozabaviti tenzijama između Srbije i Kosova.

S tim u vezi očekuje se da oni osude nasilne incidente na severu Kosova i pozovu na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je EU već istakla 3. juna.

"Strane treba da stvore uslove za prijevremene izbore u četiri opštine na severu Kosova. Neuspeh deeskalacije tenzija imaće negativne posljedice", poruka je iz zaključaka čije se usvajanje očekuje.

Lideri EU će takođe istaći važnost nastavka dijaloga Kosova i Srbije i brzu implementaciju sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uključujući i osnivanje Zajednice srpskih opština.

(EURACTIV.rs)